Pang! - Svenskfinland tar ton i Hagalund

KORT VÄG. Majbritt Mäklin, Boris Kock, Vuokko Kock och Ernst Andersin kom från Grankulla till Hagalunds kulturcentrum. Bild: Sonja Hellman

Det finns en entusiasm och glädje över att få sjunga och ha konserter ihop. Speciellt när rösterna kommer från hela Svenskfinland som på sångfesten Pang i Hagalund.

Hagalunds kulturcentrum vimlar av folk, en del bär tröjor med texten: "Pang sångfest, pensionärskörsång som bäst". Spetsar man öronen hör man att många nynnar för sig själv och här och där tar man ton så det hörs.

– Det är två år sedan senast. Det är alltid kiva att komma tillsammans och här är ganska många i dag. Över 500 stycken som sjunger ihop, säger Ernst Andersin från Grankulla.

– Det är jättebra stämning. Vi hoppas det blir lika trevligt som för två år sedan, säger Vuokko Kock.

– Programmet är mycket bra och på söndag är det ju urpremiär för Claes Andersons och Patrick Wingrens musikstycken. De är alldeles ypperliga, säger Boris Kock.

Han påpekar att det inte är bara pensionärer som deltar, bland annat Monica Groop är med.

Svenska pensionärsförbundets ordförande Ole Norrback tycker att det är bra att finlandssvenskar träffas oftare från alla regioner.

ÖKAR GEMENSKAPEN. Svenska pensionärsförbundets ordförande Ole Norrback är glad över att så många kommit till sångfesten. Bild: Sonja Hellman

– Vi vet egentligen ganska lite om varandra, få känner hela Svenskfinland. Alla gemensamma sammankomster hjälper till att förstå varandra bättre. Det behövs mera samarbete för att vi ska leva ett bra liv, säger Norrback som tycker att många av oss bara lever i våra regioner.

– Jag brukar säga att de som har varit i Haddom och Hardom och på Paddvalandet, Brunskär, Uttermossa eller Småbönders, de vet lite om Svenskfinland men det är inte så många som har varit det.

Men i dag finns det mycket att vara glad och stolt över.

– När man sjunger tillsammans blir det alldeles speciellt. Vi har dessutom två uruppföranden, det är inte varje dag som uruppföranden på finlandssvenska för körer framförs. Det är en alldeles unik händelse. Det är vi stolta över. Så är vi glada att vi har svenska gäster här och stolta över att vi är fler än förra gången. De finlandssvenska pensionärerna är en grupp som växer, de är nu 20 000, säger Norrback.

NY KÖR. Lise-Maj Engelqvist och Christine Rosenback har kommit med Mixtakören från Närpes. Bild: Sonja Hellman

Lise-Maj Engelqvist och Christine Rosenback har kommit med Mixtakören från Närpes, en nybildad pensionärskör som startade 2015.

– Förra gången var vi inte med för vår kör är så ny. Vi har hållit på i ett och ett halvt år, säger Rosenback.

Båda ser fram emot söndagens konsert som blir en höjdpunkt.

– Det är jätteviktigt att komma samman. Alla borde förstå hur trevligt det är och att man träffar människor, säger Rosenback.

Riko Eklundh är konferencier men sjunger också. Han var med för två år sedan då sångfesten hölls första gången.

– Då visste man inte om det blir en engångsföreteelse, men det fanns en önskan att det ska ordnas en gång till. Jag visste inte att det skulle bli redan efter två år. Den här gången har vi en ganska fin blandning av riktiga klassiker, fin gammal finlandssvensk musik och nyskrivet.

På lördag framträdde Riko Eklund, Birthe Wingren, Marianne Maans och Maria Kalaniemi och 500 korister i kulturcentret.

På söndagen högmässa klockan 12 med musik och sång. Klockan 15 festkonsert i Tapiolasalen med bland andra Patrick Wingren, Claes Andersson, Monica Groop, Gustav Djupsjöbacka, Pang kören och Pang bandet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning