Panerad rödspätta med sötpotatis

Panerad fisk är alltid en hit, och med pankoströbröd blir rödspättan extra frasig. Bild: Eva Hildén Smith/TT

Fisk och potatis är en höjdare. Panera med panko och välj sötpotatis – då blir det ännu bättre.

För 4 personer, 35 minuter

2 stora (à ca 400 g) sötpotatisar

3 msk olivolja

flingsalt

2 ägg

2 dl vetemjöl

3 dl panko alt. ströbröd

400–500 g rödspättafiléer, tinade

salt

ca 1 dl raps- eller majsolja

citronskivor

1 msk hackad dill

Till servering:

1 dl majonnäs

3 msk crème fraiche

2–3 hela hackade saltgurkor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen väl och skär i klyftor. Blanda dem med olivoljan på en bakpappersklädd plåt. Salta. Rosta mitt i ugnen cirka 25 minuter eller tills potatisen är mjuk. Rör om 1–2 gånger under tiden.

2. Gör fisken medan potatisen är i ugnen. Vispa upp äggen lätt i en skål. Häll upp mjöl och panko på var sin tallrik.

3. Salta fisken och doppa först i ägg och sedan i vetemjölet. Doppa sedan i äggen igen och till sist i panko.

4. Hetta upp oljan i en djup stekpanna, stek fisken gyllenbrun 2–3 minuter på varje sida. Ta upp fisken och lägg den på ett fat täckt med bakplåtspapper. Toppa med citronskivor och hackad dill. Servera med sötpotatisen och majonnäs blandad med crème fraiche och saltgurka.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning