Pandorna i Finland kan få tugga på finsk bambu

Pandan Xing Ya på en djurpark i Nederländerna äter bambu. Bild: EPA/REMKO DE WAAL

Förhållandena i Finland lämpar sig för bambuodling, skriver Keskisuomalainen.

Enligt tidningen har man hittat flera bambuarter som klarar sig i Finland under det första året av Pro Agrias treåriga projekt Bambu för pandan (Bambua pandalle).

Förbundet uppger för tidningen att ett trettiotal odlare hittills har deltagit i projektet. Man hoppas ändå att fler deltar.

Projektet kan enligt tidningen leda till professionell bambuodling i finland. Det främsta målet med projektet är att börja närproducera bambu för pandorna i Etseri djurpark. Bambun används i nuläget ändå främst till mat och som byggmaterial, men en del av bambuskotten ges till pandorna. Djurens huvudsakliga föda importeras från Nederländerna i samband med annan livsmedelstransport.

Det kinesiska jättepandaparet anländer till Etseri djurpark i slutet av december.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning