Pandorna i Etseri trivs lika bra i bassängen som i snön

Jättepandan tillhör familjen björnar, men går trots det inte i ide under vintern. Foto: Arkiv Bild: Arkiv

Den snabba växlingen mellan vinter och sommar har inte varit ett problem för pandorna Lumi och Pyry, enligt MTV.

De kinesiska pandorna anlände till Etseri i januari. Då var det snö och kyla, nu är det nästan högsommar.

MTV har frågat pandaskötarna hur de tjockpälsade djuren tagit emot årstidsväxlingen. Svaret är att en snabb övergång mellan kallt och varmt är helt normal för pandorna. När det är varmt badar de, och sitter oftare i vattnet än de gör kyliga dagar.

Dessutom har pandorna luftkonditionering inomhus, och kan fritt välja om de är inne eller ute.

Pandorna har fått stor uppmärksamhet i medierna och enligt ett färskt pressmeddelande har djurparken haft över 35 000 besökare i år. För att pandasatsningen ska bära sig ekonomiskt borde besökarantalet öka kraftigt. Till exempel Kauppalehti har skrivit att parken brukar ha 180 000 besökare per år vilket borde stiga med minst 60 000 med tanke på ekonomin – men att parken tror att 100 000 fler besökare är fullt möjligt.

Pandahanen heter egentligen Hua Bao och honan Jin Bao Bao. På svenska betyder namnen ungefär kinesisk leopard och gullegryn. Ett mål med pandaprojektet är att Pyry och Lumi parar sig och får ungar. Om pandorna får ungar måste de returneras till Kina som två- till fyraåringar.

Årshyran för en panda rör sig kring 900 000 euro om året. Just nu är omkring 50 pandor uthyrda till tio länder runtom i världen. Kina har förbundit sig till att använda hyresintäkterna till djurskyddsverksamhet.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning