”Pandemi” i vårt land

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Pandorna har tagit Finland med storm. Till och med vädret vid deras ankomst levde upp till de finska namn de har fått Lumi (Snö) och Pyry (Yra).

Finländarna har verkligen uppskattat den kinesiska presidenten Xi Jinpings hundraårsgåva till Finland. Han berättade om pandorna i samband med sitt besök i Finland i fjol och de levererades i dag.

Jättepandorna är unika och det finns i vilt tillstånd uppskattningsvis bara 700-800 på ett litet område i Kina. Inte heller i fångenskap är de fler än drygt 200, utspridda över hela världen.

Pandorna är en fredssymbol i Kina och som good will-gest och marknadsföringsjippo har Kina lyckats till 100 procent med pandagåvan till Finland. Pandadiplomatin fungerar.

Det är förståeligt att det väcker uppmärksamhet då också Finland nu har sitt eget pandapar. Men visst känns den lite överdriven den uppståndelse de har orsakat, framförallt i våra medier. Pressuppbådet som huttrande stod på Helsingfors-Vanda flygplats på torsdagsförmiddagen var massivt. Bland annat Yle, MTV och Helsingin Sanomat hade långa direktsändningar då Lumi och Pyry anlände till Finland och i den offentliga välkomstkommittén fanns bland andra jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

Placeringen väcker också en viss förvåning. Om pandorna är så oerhört populära, varför ska de då placeras i Etseri? Mitt i skogen långt från större finländska orter. Högholmen hade varit en naturligare plats för pandor – om de överhuvudtaget ska finnas i fångenskap? Tyvärr ansågs projektet för dyrt där.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning