Förrymd panda nedskjuten av veterinär

Pandan Arjuns flykt slutade som nedsövd på Kolmårdens veterinärklinik. Bild: Kolmården

En bedövningspil ändade hans tid i frihet. Men för Kolmårdens djurpark utanför Norrköping blev det ett lyckligt slut.

Den sjuåriga pandan kom till Kolmården i förra veckan från en djurpark i Nederländerna. Flytten är en del av ett bevarandeprogram för den hotade arten. Tanken var att Arjun skulle fatta tycke för Kolmårdens pandahona Ottilia, två år.

Men innan de hann träffas försvann Arjun. Hur han kunde lämna pandornas hägn är oklart. Det finns inga skador eller påverkan på stängslen. Flykten upptäcktes på måndagsmorgonen.

Sökandet koncentrerade först till de stora skogsområdena utanför de röda pandornas hägn. Uppgiften var inte lätt; Kolmården är ett cirka 150 hektar stort område med mycket skog.

Satt i träd

På tisdagseftermiddagen kom ett genombrott i spaningarna. Två medarbetare såg Arjun i ett skogsområde vid djurparkens delfinarium.

Efter att ha sökt igenom ett par tusen kvadratmeter stort område kunde rymlingen lokaliseras tack vare en drönare med värmekamera. Han satt cirka fyra meter upp i ett träd.

– Vår chefsveterinär Torsten Möller kunde skickligt bedöva honom med en bedövningspil avlossat med ett gevär. Arjun föll tryggt och säkert ned i ett nät som djurvårdarna höll upp nedanför, säger Rickard Sjödén, informationsansvarig på Kolmårdens djurpark, till TT.

Ottilia väntar

Arjun har undersökts grundligt på Kolmårdens veterinärklinik.

– Allt ser ut att vara bra. Han är välbehållen och ska få tillbringa natten på kliniken, säger Rickard Sjödén.

Sedan tar fortplantningsplanen vid igen. Men först ska pandahägnet säkras så att eskapaden inte upprepas.

– Han ska tillbaka till Ottilia och tanken är att det ska bli pandaungar inom några månader. Varje unge är oerhört viktig för bevarandeprogrammet så att arten ska överleva på sikt. Det finns bara cirka 3 000 kvar i naturen, säger Rickard Sjödén.

Arjun och Ottilia kommer att leva ihop som ett par och föda upp ungarna. Men efter ett tag skänks avkomman bort till andra djurparker i artskyddets anda.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning