Panamas banker rekordpopulära trots läckan

Bild: EPA

Bankerna i Panama är populärare än någonsin tidigare trots fjolårets sekretessläcka.

Insättningarna i bankerna ökade i fjol med 3,3 procent och deponerat finns nu 121 miljarder dollar, det vill säga cirka 112 miljarder euro. Det är nytt rekord.

Bankverksamheten i Panama fick stor uppmärksamhet i fjol då ett jättelikt dokumentläckage avslöjade att många rika privatpersoner och företag gömde undan sina förmögenheter i skatteparadis.

Från den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca läckte hela 11,5 miljoner dokument. De här så kallade Panamapappren anses vara världens största dataläcka.

Mossack Fonsecas grundare greps i Panama förra månaden. Duon kommer att åtalas för penningtvätt.

Trots dataläckan växer Panamas ekonomi kraftigt. Den väntas i år växa med över sex procent, det vill säga snabbare än i något annat land i Latinamerika. En del av tillväxten är en följd av att Panamakanalen nyligen breddades och gjordes djupare. 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46