Panamapappren får poliserna att lämna Nordea

Bild: Martti Kainulainen

Polisfacket avslutar sitt konto i Nordea och flyttar sina medel till en finsk bank.

Finlands polisorganisationers förbund motiverar beslutet med att Nordea hjälpt sina kunder att undgå skatter genom att grunda skatteparadisbolag.

I ett pressmeddelande konstaterar förbundet att aggressiv skatteplanering och skattesmitning undergräver välfärdssamhället. Dessutom leder de till att låg- och medelinkomsttagarnas skattebörda ökar.

Tidigare har bland annat SDP, Sannfinländarna och Vänsterförbundet meddelat att de byter bank. Transportfacket AKT ska också lämna Nordea.

Det var i april som läckta dokument från en juristfirma i Panama visade att Nordea hjälpt sina kunder med bulvanföretag i skatteparadis som Panama.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning