Pam: Kriminalisera underbetalning – den nuvarande strafflagen är tandlös

Servicefacket Pam vill att underbetalning ska införas i strafflagen. Bild: SPT/Linnea de la Chapelle

En del unga och invandrare får för lite i lön, men det är svårt att straffa arbetsgivare som avsiktligt betalar för lite. Det skriver Servicefacket Pam i ett pressmeddelande.

Cirka 50 000 arbetstagare tog i fjol kontakt med Servicefacket Pam. En femtedel av dem upplevde att de hade fått felaktig lön.

– Lönebetalning är inte alltid lätt och det kan inträffa oavsiktliga fel, säger Ann Selin, ordförande för Servicefacket Pam, i ett pressmeddelande.

Facket vill däremot kriminalisera avsiktlig underbetalning, eftersom det för tillfället är svårt att på rättslig väg straffa företag som betalar för lite i lön. Arbetsgivare kan enligt nuvarande lagstiftning dömas för ockerliknande diskriminering i arbetslivet, men enligt Selin är lagen tandlös.

Underbetalning drabbar ofta unga arbetstagare och invandrare, skriver Pam i pressmeddelandet.

– Enligt mig ska man inte godkänna underbetalning och inte heller låta dem som betalar för lite i lön slingra sig undan sitt ansvar. Därför behövs det en lagparagraf om underbetalning i strafflagen.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning