PAM anklagar Tammerforsköpman för sexuella trakasserier - påtvingade kramar och tafsande

Bild: Lehtikuva/Mika Kanerva

Sexuella trakasserier och osakligt beteende som riktats mot flera anställda vid en mataffär i Tammerfors ska utredas, uppger Servicefacket PAM. Det är köpmannen vid K-Supermarket Villilä som anklagas.

Enligt facket har anställda vid affären upprepade gånger blivit osakligt behandlade och utsatts för sexuellt betonade verbala trakasserier. Köpmannen har enligt facket också bland annat rört vid anställda på ett osakligt sätt.

Köpmannen nekar enligt facket till att han skulle ha gjort något fel. FNB fick inte tag på köpmannen på fredagen, trots flera försök. Till Aamulehti och Helsingin Sanomat sade han att han nekar till allt, men han svarade inte specifikt på anklagelserna om osakligt beteende eller sexuellt ofredande.

– Vi har bett Regionalförvaltningsverket utreda fallet och tidigare har vi skickat bevismaterial som sju personer som tidigare var anställda vid affären har gett oss. I våras fick köpmannen en trakasserianmälan av anställda vid affären, säger Elisa Penders som är PAM:s regionchef i Birkaland.

Penders säger att fyra personer sade upp sig i somras på grund av att situationen i butiken inte förbättrades.

– Alla anställda som utsatts för osakligt beteende är kvinnor, säger Penders.

Ingen polisanmälan har gjorts i fallet, eftersom man först väntar på Regionalförvaltningsverkets utredning, enligt Penders.

– Vi fick rådet från juridiskt håll att först anmäla saken till Regionalförvaltningsverket, som gör en utredning och för saken vidare till polisen om det finns skäl för det.

Uppsägning hotar uppehälle

En av K-Supermarket Villiläs anställda, Liisa-Maria Pukkila säger till FNB att också hon utsatts för trakasserier.

– Köpmannen har bland annat med våld kramat mig och rört mig på baken. Verbala kommentarer har också förekommit: en gång sade han att oj, vilken modig urringning och undrade ifall jag alls hade någon bh under skjortan, säger Pukkila.

Pukkila säger att hon blev chockad och inte klarade av att säga någonting i stunden. I somras anmälde hon ändå köpmannen tillsammans med en kollega.

– Vi diskuterade med honom och sade att hans beteende har börjat störa oss. Han var redo att vidta åtgärder och bad om ursäkt. Nu har jag hört att han har nekat att vi tagit upp det med honom. Hans beteende fortsätter som förr, säger Pukkila.

Pukkila har tänkt säga upp sig men först måste hon hitta ett ersättande jobb. Ifall hon säger upp sig förlorar hon sin inkomstkälla.

– Ibland när jag ska till jobbet slås jag av känslan att jag vill vända om vid dörren. Jag har bra arbetskompisar och kunderna är fantastiska och det får mig att orka.

Kesko ursäktar - köpmannen sade upp avtal

K-Supermarket-kedjans chef Ari Sääksmäki säger till FNB att fallet tas på stort allvar.

– Vi har nolltolerans mot sådant här agerande. Vi accepterar inte osakligt beteende, och i synnerhet inte sexuella trakasserier.

Sääksmäki säger att Kesko fick veta om fallet via PAM i förra veckan.

– Vi var genast i kontakt med köpmannen och började gå igenom fallet med honom. Han har nekat till händelserna.

Köpmannen sade upp sitt kontrakt som köpman och slutar jobba vid affären sista oktober, säger Sääksmäki.

Aamulehti var först med att rapportera om fallet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning