Palsternacksmos med kyckling

Kycklingens milda smak gör sig bra till det smakrika palsternacksmoset. Här en tunnskivad variant som gör att stekningen går blixtsnabbt. Bild: Lee Kearney/TT

Lill-lördag kallas ibland dagen mitt i veckan. Med palsternacka i moset och en frasigt stekt kyckling blir det också lite fest.

För 4 portioner, 30 minuter

500 g palsternacka

500 g potatis, mjölig

2 msk smör

1 dl mjölk, 3 %

salt och svartpeppar

1 msk finhackade örter, t.ex. timjan eller persilja

Till servering:

500 g kycklingfilé, tunnskivad

3 msk ströbröd

smör och olivolja till stekning

2 dl crème fraiche

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 msk dijonsenap

50 g bladspenat

50 g parmesanost, finriven

ev. finhackade örter

Gör så här:

1. Skala palsternacka och potatis och skär i mindre bitar. Koka rotsakerna mjuka i lättsaltat vatten.

2. Tillsätt smör och mjölk och mosa till ett grovt mos. Smaksätt med salt, peppar och finhackade örter.

3. Vänd kycklingen i ströbröd, krydda med salt och peppar och stek i rikligt med smör och olja tills kycklingen är frasig och genomstekt.

4. Blanda crème fraiche med vitlök, dijonsenap, hälften av spenaten och några matskedar finriven parmesan. Krydda med lite salt och peppar.

5. Servera moset med kyckling och sås. Toppa med resten av spenaten, finriven parmesan och gärna lite finhackade örter.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning