Pälsbolagets vd: "Om man godkänner köttkonsumtion och använder läderskor, så kan man säga att skinn är en grön produkt"

Pertti Fallenius, vd för Saga Furs är optimistisk och tror att folk vill köpa skinn också i framtiden. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Päls marknadsförs i allt högre grad som ett hållbart naturmaterial. Just nu pågår en stor skinnauktion i Vanda.

Det är blårävens dag på skinnauktionen i Vanda. I auktionssalen har 460 köpare från bland annat Kina, Ryssland och från olika europeiska modehus samlats för att lägga bud på 482 672 blårävsskinn.

De flesta av köparna på Saga Furs pälsauktioner är från Kina. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

– Ett par tusen farmare runtom i världen levererar skinn till försäljning på våra auktioner. Ungefär 700 av dem är finländska, säger Pertti Fallenius, vd för Saga Furs.

Auktionen började på måndagen och håller på i åtta dagar. Blåräven är det pälsdjur som förekommer mest på de finländska farmarna, och därför var tisdagen den viktigaste dagen för finländarnas försäljning. Auktionen ordnas fyra gånger om året.

– Pälsarna köps i lotter. De består vanligtvis av 50-150 skinn. Det pris som fastställs på auktionen multipliceras med antalet pälsar i lotten, säger Tytti Kotipelto, Saga Furs kommunikationschef.

Varje lott består av skinn som liknar varandra. Priserna bestäms i realtid på auktionen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Förhoppning om högre prisnivå

Kunderna har anlänt en vecka tidigare för att inspektera skinnens kvalitet och för att avgöra hur mycket de tänker betala för pälsarna. Skinnen finns i en inspektionssal, stor som nio fotbollsplaner.

Inspektionssalen är full av tusentals skinn som är upphängda i långa rader. Där finns även skinn från utländska farmer.

Köparna kan komma och bekanta sig med så kallade visningslotter redan före auktionen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Nykarlebybon Markus Sjöholm deltar i auktionen för att följa med försäljningen av blåräven. Han driver en pälsfarm tillsammans med sin pappa, farbror och bror. Han förklarar vad kunderna letar efter när de inspekterar skinnen.

– När man smeker pälsen ska den så att säga spela. Det innebär att pälsen inte får vara för tjock men inte heller för tunn. Om håret är för långt kan det börja locka sig, vilket innebär att pälsen blir för ullig.

Skinnen är fördelade i de olika lotterna baserat på kvalitet, storlek och färg.

Pälsfarmaren Markus Sjöholm är stolt över sitt blårävsskinn som fanns med i tisdagens topplott. – Det är jätteroligt. Det är en liten lön för all möda man sätter ner på kvalitetsarbetet. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

I måndags sålde Sjöholm ett skinn i den så kallade topplotten för 880 euro. Till topplotten väljs de sex bästa skinnen ut. Medelpriset på ett blårävsskinn var cirka 70 euro i juni.

– Vi hade hoppats på en liten prishöjning, men nu ligger priset på ganska samma nivå som tidigare. Det positiva är att många blårävsskinn såldes till kineserna. Kina är en jättestor marknad för just blåräv, säger Sjöholm.

Finska skinn har bra rykte

I auktionssalen går försäljningen snabbt framåt. Ben Zhao från Peking har deltagit i Saga Furs aktioner i sju år. Han är speciellt intresserad av blåräven. Enligt honom har han köpt åtminstone 25 procent av alla blårävsskinn som såldes på tisdagen.

– Man vet vad man kan förvänta sig. Kvaliteten och kvantiteten på finländska skinn är mycket bra och skinnen är enhetliga. De är också lätta att sälja vidare så länge efterfrågan och priset hålls på en stabil nivå.

Ben Zhao från Peking deltar i auktionen som en mellanhand. Enligt honom är finska rävskinn de bästa rävskinnen i världen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

"Efterfrågan ökar"

Pertti Fallenius säger att det finns ett behov av skinn och att många marknader är aktiva. Han är ändå inte helt nöjd med försäljningen.

– Prisnivån är fortfarande för låg för farmarna. Det här grundar sig på den överproduktion av skinn som skedde under de åren då pälsnäringen klarade sig bäst kring 2013. De två senaste åren har varit tuffa.

Fallenius säger att efterfrågan på skinnprodukter ändå håller på att öka. Han lyfter fram de positiva sidorna med dagens mångsidiga skinnanvändning.

– I dag blandar man skinnet med andra material. Kombinationen med päls och textil säljer bra.

Enligt Fallenius är skinn ett fint naturmaterial. Saga Furs jobbar med certifierade pälsfarmar, vilket enligt företaget betyder att djurens välfärd garanteras.

– Om man godkänner köttkonsumtion och använder läderskor, så kan man säga att skinn är en grön produkt. Hela produktionen baserar sig på cirkulär ekonomi och allt tas tillvara. Skinnproduktionen är inte så kallad fast fashion, utan ett hållbart material.

Medelpriset på ett blårävsskinn var cirka 70 euro i juni. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Fallenius säger att pälsnäringen är betydande för Finlands exportinkomster, vilket är cirka 400 miljoner euro varje år.

– Dessutom är pälsnäringen mycket central för många österbottniska kommuner.

Saga Furs är ett internationellt pälsbolag.

Auktionerna ordnas fyra gånger om året, och är bland de största i världen.

De största auktionerna ordnas i mars och juni.

I auktionen i juni deltar cirka 460 köpare från bland annat Kina, Ryssland och Turkiet.

Skinnen säljs i lotter som är sammansatta enligt kvalitet, storlek och färg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning