Palmepriset till författaren John le Carré

John le Carré på premiären av Tomas Alfredsons filmatisering Tinker, tailor, soldier, spy. Arkivbild. Bild: Sang Tan/AP/TT

Han har skildrat hemliga agenter och cynisk storpolitik i hyllade spionromaner. Nu får den brittiske författaren John le Carré Palmepriset på 100 000 dollar.

Han får priset "för sin engagerande och humanistiska opinionsbildning i litterär form kring frågor rörande individens frihet och mänsklighetens ödesfrågor", enligt Olof Palmes minnesfonds motivering.

I motiveringen hyllas John le Carré också för att han manar till diskussion kring "stormakternas cyniska maktspel" och "de globala storföretagens rofferi".

– Jag har aldrig stått upp och kämpat för en speciell sak. Jag är ingen ikon för det Palme stod för men när jag sedan läste det finstilta förstod jag att det handlar om att verka i Palmes anda och då blev det lättare att ta in, säger han själv till SVT Kulturnyheterna.

88-årige le Carré är främst känd för spionromaner som Spionen som kom in från kylan (1963) och Mullvaden (1974) om den brittiska underrättelsetjänsten, som han också arbetade för en period under kalla kriget. Hans senaste roman En fri agent gavs ut förra året.

Palmepriset delas ut årligen sedan 1987 för särskilt betydande insatser i Olof Palmes anda.

John le Carré tar emot priset vid en ceremoni i Konserthuset i Stockholm 30 januari. Prissumman på 100 000 dollar tänker han donera till Läkare utan gränser.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning