Palmegruppen lockade vittnen med pengar

Poliser från Palmegruppen lockade en missbrukare med en belöning på 50 miljoner kronor för att få honom att komma med uppgifter som skulle få Christer Pettersson dömd för mordet på Olof Palme, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

I en reportageserie gör Uppdrag granskning flera avslöjanden om Christer Pettersson och Palmeutredningen.

Redaktionen har fått tillgång till ett bandat förhör av ett vittne, missbrukaren Ulf. På bandet säger polisen som leder förhöret: "Om han blir dömd då va, då kan du köpa dina hästar sedan" och hänvisar sedan till de 50 miljoner kronor "som ligger i potten".

Sedan 1987 finns det en belöning på 50 miljoner kronor till den eller dem som kommer med ett avgörande tips som leder till en fällande dom i sista instansen.

I rättegången mot Christer Pettersson hävdade Ulf att en polis i Palmegruppen lockat honom med belöningen, och att han ska ha blivit manipulerad och därför lämnat felaktiga uppgifter.

Chefsåklagaren Anders Helin sade då i rättssalen att förhöret spelades in och att bandet inte visade att några 50 miljoner kronor nämndes, uppger Uppdrag granskning. Inte heller den polis som höll i förhöret säger sig känna igen det som vittnet Ulf påstår.

– Att prata om pengar och belöning, när man håller förhör i just de frågorna, är helt uteslutet. Det har inte ägt rum i alla fall inte i mina förhör, säger polisen som ledde förhöret till Uppdrag granskning.

Bandet spelades dock aldrig upp i rättegången. Uppdrag gransknings genomgång av bandet visar nu att vittnet Ulf hade rätt.

Flera missbrukare har tidigare hävdat att polisen lockat med att de skulle få miljoner om Pettersson fälldes.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning