Palliativ poliklinik hjälper när behandlingar avslutats

Biträdande överläkare Jessica Löf, som ansvarar för den palliativa vården och vården i livets slutskede vid Storkärrs sjukhus, samarbetar med sjuksköterskan Päivi Konttinen vid den palliativa polikliniken. Bild: Cata Portin

I Helsingfors fungerar sedan tre månader en palliativ poliklinik.

Den nygrundade palliativa polikliniken i Helsingfors är en del av stadens hemsjukhus och finns fysiskt på Storkärrs sjukhus i Månsas. Polikliniken ligger på bottenvåningen i samma tegelbyggnad som avdelningarna 11 och 21, där helsingforsare erbjuds palliativ vård och vård i livets slutskede.

Polikliniken är liten. Personalen består av ansvariga läkaren, lungspecialisten Nina Hanni och sjuksköterskan Päivi Konttinen. Tillsammans tar de emot personer vars sjukdomsförlopp inte längre kan bromsas och vars behandlingar avslutats.

– I det skedet kan man känna sig mycket övergiven och behöver stöd. De här patienterna kanske fortfarande orkar bo hemma, arbeta, resa och besöka oss. Vi träffas en första gång, gör upp en vårdplan och kan sedan erbjuda både träffar och telefonkontakt, säger Hanni, som helst ser att klienterna (för tillfället 45 personer) kommer till den första träffen tillsammans med en anhörig.

Samtal på svenska

Både Hanni och Konttinen talar svenska. Båda har specialutbildning i palliativ medicin och Konttinen har arbetat med döende personer inom hemsjukhusvården i tio år.

– I det här jobbet måste man våga tala om vad som gäller. Och så måste man kunna lyssna, säger hon.

Vården i livets slutskede handlar inte enbart om fysisk smärtlindring. Den innefattar också psykiskt stöd och samtal kring sociala och existentiella frågor. För den döende kan ångesten över hur de efterlevande ska klara sig vara mycket större än den kroppsliga smärtan.

När polikliniken är stängd under kvällar och helger ordnas en möjlighet till kontakt med det jourande hemsjukhuset.

– Den här verksamheten fyller ett behov som vi inte bemött tidigare Helsingfors, säger Hanni.

För att besöka polikliniken behöver patienterna en remiss, men efter den första träffen löper servicen enligt planen. När så orken en dag tar slut och den döende helst vill läggas in på avdelning eller få hem ett vårdteam för att livet är på upphällningen behövs inget köande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning