Palicka inför VM-finalen: "Inte färdiga än"

Andreas Palicka laddar om inför VM-finalen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sveriges succé är ett faktum, men inte fullbordad.Nu laddar Sverige om inför VM-finalen i handboll mot Danmark.– Vi är inte färdiga än, säger målvakten Andreas Palicka.

Samtidigt erkänner han att det var ovanligt starka känslor som kom efter semifinalskrällen mot Frankrike. Palicka bjöd på tårar redan framför TV6:s mikrofon i arenan och känslosamt blev det även hemma på hotellet.

– Det var jättesvårt att sova i natt, man försökte ta in alla intryck, säger han.

– Man ringde till familjen det första man gjorde när man kom tillbaka till hotellet och när man ser glädjen hos allihop, då får man insikt i vad det är vi har ställt till med och håller på att göra.

Palicka gör sitt sjunde mästerskap med Blågult och det femte i rad sedan VM 2017. År efter år har han varit med i toppen av räddningsligan och så även i år, även om starten på VM var lite trevande. Inför söndagskvällens final mot Danmark har skåningen räddat 35 procent av skotten och delar sjätteplatsen i målvaktsstatistiken.

"Själv överraskad"

I segern mot Frankrike var "Palle" en den stora hjältarna och hans sanslöst akrobatiska benparad i slutet av första halvlek är en av de starkaste ögonblicksbilderna från hela VM.

– Jag måste faktiskt erkänna att när jag såg den här i går kväll och skulle lägga mig blev jag själv lite överraskad hur högt jag fick upp benet, så det var lite roligt att se, säger Palicka och skrattar.

Men nu gäller det att skaka av sig semifinalen och ladda om för en sista batalj, även om "Palle" redan nu sätter bragdstämpel på Sveriges VM.

– Jag är så otroligt stolt och glad och fortfarande frågande till hur det här är möjligt. Men det visar bara prov på vad vi besitter för kunskap och potential i svensk handboll, säger han och förutspår en intressant final:

– Rent allmänt har Danmark varit turneringens bästa lag tillsammans med oss. Vi har haft ett par heta duster och det kommer bli en sjuk match. Det spelar ingen roll vilka spelare som står på banan, det blir alltid jämna matcher med mycket karaktär. Det kommer bli en match att minnas, säger han.

Ett minnesvärt möte mot danskarna var semifinalen i EM 2018, då Palicka storspelade men sedan inte fick starta finalen mot Spanien eftersom han och Mikael Appelgren som vanligt växlade och stod varje match.

"Vill sjukt mycket"

Med Appelgren skadad är 34-årige Palicka ett tydligt förstaval framför Mikael Aggefors i den här turneringen – och det sliter såklart på kroppen under ett intensivt mästerskap.

Inte minst eftersom Palicka själv kom tillbaka från skada kort före VM.

– Ni skulle egentligen se mig när jag går upp ur sängen efter en match, det hade förklarat det mesta, säger Palicka.

Något slutdatum för landslagskarriären vill den folkkäre målvakten inte sätta, men helt klart är att det här kan vara sista chansen att vinna ett stort guld med Sverige.

– Man vill sjukt mycket, det tror jag syns. Men kroppen vill inte alltid längre exakt så mycket som när jag var 23. Jag kämpar på, så får vi se hur länge det håller.

VM 2019: Lagen möttes i mellanrundan i Herning, där danskarna bars fram av hemmapubliken. Danmark vann med 30–26 och Sverige slogs ut, medan danskarna fortsatte segertåget och vann VM-guld till slut.

EM 2018: Semifinalmötet i Zagreb blev en klassisk rysare där Sverige sjabblade bort läget att avgöra under ordinarie tid. Det krävdes förlängning innan Sverige hade vunnit med 35–34.

VM 2017: Ett möte i det första gruppspelet i Paris, där danskarna vann med 27–25. Båda lagen gick vidare, men medan danskarna överraskande slogs ut i åttondelsfinal tog det slut för Sverige först i kvarten.

Matchguide: Sverige–Danmark

Var: Kairo, Egypten.

När: Söndag, klockan 18.30.

Tv/: Viaplay.

Sveriges trupp, målvakter: 12 Andreas Palicka, 16 Mikael Aggefors. Utespelare: 2 Jonathan Carlsbogård, 5 Max Darj, 8 Alfred Jönsson, 11 Daniel Pettersson, 15 Hampus Wanne, 18 Fredric Pettersson, 19 Felix Claar, 22 Lucas Pellas, 23 Albin Lagergren, 24 Jim Gottfridsson, 28 Jonathan Edvardsson, 33 Lukas Sandell, 62 Valter Chrintz, 66 Anton Lindskog.

Danmarks trupp, målvakter: 1 Niklas Landin, 22 Kevin Møller. Utespelare: 4 Magnus Landin, 7 Emil M Jakobsen, 14 Anders Zachariassen, 15 Magnus Saugstrup Jensen, 17 Lasse Svan, 21 Henrik Møllgaard, 22 Mads Mensah, 24 Mikkel Hansen, 25 Morten Toft Olsen, 28 Lasse B Andersson, 31 Nikolaj Oris Nielsen, 32 Jacob T Holm, 33 Mathias Gidsel, 34 Simon Jensen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning