Palestinier dödade under skört eldupphör

Palestinier demonstrerar i Gaza. Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Said Khatib

Två palestinier har skjutits ihjäl av israelisk militär under protester på Gazaremsan. Men det eldupphör som trädde i kraft vid midnatt uppges ännu vara intakt. Parterna är nu "farligt nära" ett nytt krig, varnar en talesperson för EU.

Den ena av de två skjutna var en vårdarbetare som träffades i bröstet. Totalt blev minst 40 personer skjutna av israelisk militär i samband med protesterna, enligt vårdmyndigheterna i Gaza.

Tusentals personer samlades på olika platser längs med gränsen för de veckoliga protesterna, men antalet var enligt AFP:s utsända lägre än tidigare veckor.

Vapenvilan följde på två dagar av strider och beskjutning mellan israeliska militären och det palestinska islamistpartiet Hamas, som kontrollerar Gazaremsan.

På torsdagen dödades tre personer i israeliska flyganfall på Gazaremsan. Elva personer skadades av raketbeskjutning mot staden Sderot på den israeliska sidan.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02