Palestina raderades inte från Google Maps – fanns inte på kartan ens från början

Så här ser de streckade territorialgränserna ut på finländska Google Maps. Bild: Google Maps

Google Maps får skarp kritik på sociala medier för att ha gått den israeliska regeringens intressen och strukit Palestina från världskartan. Men problemet är att Palestina aldrig ens var utritat, skriver brittiska tidningen The Independent.

Det senaste dygnets ramaskri över att Palestina strukits från Googles kartverktyg Google Maps är delvis missriktat, skriver The Independent.

Under hashtaggen #PalestinaIsHere har en omfattande adress samlat över 150 000 underskrifter i protest mot Googles beslut att inte märka ut Palestina som ett självständigt land, trots att ungefär 130 länder erkänt Palestina som stat.

På sociala medier beskylls Google för "delaktighet i staten Israels etniska utrensningar".

Problemet, skriver The Independent, är att Palestina aldrig ens fanns utmärkt på kartan som ett land. Kontroversiella territorialgränser utmärks på Google Maps med streckade linjer, inte solida statsgränser. Kartverktyget anpassar sig dessutom efter användarna: olika människor ser olika kartor.

Som exempel nämner The Independent Krimhalvön, som för amerikanska användare är utmärkt som ett ockuperat område. För dem som använder den ryska versionen av kartverktyget är gränsen däremot tydligt markerad: Krim är en del av Ryssland.