Palander riskerar fängelse i Estland – "Jag är totalt pank"

I blåsväder. Kalle Palander brukar skapa rubriker. Bild: LEHTIKUVA/ Antti Aimo-Koivisto

Två obetalda fortkörningsböter kan i värsta fall betyda estniskt fängelse för den före detta alpinstjärnan Kalle Palander.

Kalle Palander bor sedan ett antal år tillbaka i Estland och han var nära att tvingas skaka galler redan i november men betalade då sina fortkörningsböter i sista stund. Men enligt estnisk polis har Palander ytterligare två obetalda boter för fortkörning. Den ena från 2012, den andra från 2014. Summorna på 100 och 200 euro torde inte vara oöverkomliga för finländaren.

– Jag har fått motstridiga uppgifter från de estniska myndigheterna. Och postutdelningen i det här landet fungerar inget vidare. Så det är svårt att kommunicera, säger han till Iltalehti.

Enligt Palander har de pengar han tjänade som alpinstjärna förbrukats, i hög grad har de gått till att köpa herrgården Ontika i Estland. Herrgården drivs av Palander och hans fru Riina-Maija. Hotell och restaurangverksamhet idkas.

– Jag är totalt pank med har nog råd att betala bötessummorna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning