Påkörningen i Helsingfors väckte beslutsfattarna – överläkare klagar på otillräckliga resurser i öppenvården

En bilist körde förra veckan in i folkhopen på Annegatan i Helsingfors. En person dog och fem skadades. Bild: Lehtikuva / Irene Stachon

Påkörningen i Helsingfors förra veckan har stärkt uppfattningen om att lagstiftningen kring den psykiatriska vården bör ses över, säger familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C).

Social- och hälsovårdsministeriet bereder för närvarande ett lagpaket som utöver mentalvårdslagen också omfattar lagen om missbrukarvård och lagstiftningen kring självbestämmanderätt. Inga snabba lösningar är dock att vänta eftersom planen är att regeringen inte presenterar sin proposition om helheten före 2019.

Mannen som misstänks för påkörningen i Helsingfors har tidigare varit intagen för vård oberoende av sin vilja och polisen har nu överlämnat honom till hälsovårdsmyndigheterna.

Experter har inte kritiserat lagstiftningen i sig utan anser snarare att den öppna mentalvården inte fungerar på grund av otillräckliga resurser,

– Den psykiatriska öppenvården är klart underresurserad, säger Hannu Lauerma, ansvarig överläkare på Psykiatriska sjukhuset för fångar.

Lauerma säger att patientplatserna på de psykiatriska sjukhusen skurits ned till en femtedel från 1990-talet.

– Samtidigt har man misslyckats med att utveckla öppenvården. Det vore överraskande om detta inte ledde till problem. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03