Paket med FPA-handlingar försvann – Posten letade i tre månader

Posten har tappat bort ett paket innehållande cirka femtio FPA-ansökningar. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Ett postpaket från Folkpensionsanstalten försvann på vägen mellan Forssa och Tammerfors i början av året.

Cirka 50 personers handlingar är försvunna efter att ett paket från Folkpensionsanstalten (FPA) tappats bort. Personerna vars handlingar är försvunna hade lämnat in dem vid servicestället i Forssa i februari.

När man spårat paketet visar det sig att Posten hämtat det från FPA:s serviceställe i Forssa och efter det har paketet gått upp i rök. Enligt paketets försändelsekod har Posten tagit emot paketet men det har inte antecknats som överlämnat eller levererat till mottagaren. Paketet har inte heller kommit fram till Tammerfors.

FPA och Posten försökte spåra paketet från att det försvunnit fram till mitten av maj. Då meddelade Posten att man slutar leta.

Enligt Posten är det möjligt att adresskortet lossnat från paketet och att paketet är i förvar i deras utrymmen. Men det har inte kunnat bekräftas.

Paketet innehöll cirka 50 personers ansökningar och andra handlingar, enligt FPA är största delen troligen anmälningar om arbetslöshetstid.

– Vi har tyvärr inte kunnat utreda alla berörda personers identitet och har därför inte kunna informera dem personligen. Vi ber för vår del om ursäkt för det som hänt och det besvär som det orsakat i form av nya ansökningar, säger FPA:s dataskyddsansvariga Regina Ollila i ett pressmeddelande.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning