Päivi Nerg tror inte på den planerade landskapsfördelningen

Päivi Nerg är projektdirektör för vårdreformen.Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Landskapen kommer att bli färre än 18. Det säger projektdirektören för vårdreformen Päivi Nerg i intervju med Maaseudun Tulevaisuus.

I intervjun säger Päivi Nerg att landskapen kommer att bli färre än de planerade 18, ifall social- och hälsovårdsreformen ska gå igenom.

– Tolv eller till och med fem landskap skulle vara en bättre lösning ur räddningsverkets synvinkel. Men med en mindre landskapsmängd i planeringsskedet skulle kritiken ha varit ännu hårdare, säger Nerg till tidningen.

Enligt Nerg är det onödigt att oroa sig för att tjänster försvinner från glesbygden. Nya läkemedelsföretag har redan grundats och helt nya lösningar växer fram. Enligt henne kommer gränserna dessutom att suddas ut: polisen, räddningsverket, gränsbevakningen och taxichaufförer kanske i framtiden erbjuder hemvård.

– Det är fel att lova att all service skulle bli likvärdig. Det kommer att se olikt ut i olika delar av landet, men vi måste se till att servicen blir tillräckligt likvärdig. Det är också ett eget val var man väljer att bo, säger Nerg till tidningen.

Klicka här för att komma till intervjun.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00