Pafs nya vd säger nej tack till storspelarnas pengar

Bild: Jonas Edsvik/Nya Åland / Lehtikuva

Åländska Pafs nya vd Christer Fahlstedt uppskattar att både Ålands landskapsregering och Paf-styrelsen är tydliga med att ansvarsfullt spelande går före vinstmaximering med hjälp av storspelare. – Jätteskönt, säger han.

I slutet av januari sparkades föregångaren Anders Ingves utan föregående varning med omedelbar verkan eftersom han inte lyckats leva upp till landskapsregeringens och styrelsens förväntningar om tillväxt på den internationella marknaden.

När efterträdaren Christer Fahlstedt, 41 år, tog över rodret för tre månader sedan deklarerade han att Paf inte skulle expandera ytterligare i världen utan växa på de marknader där man redan är. Ett av hans första större beslut blev att Paf tackade för sig efter sju år på den brittiska marknaden och stängde spelsajten.

Så hur hänger det här ihop med kravet på internationell tillväxt?

– Jag har en långsiktig syn på det hela. Vi behöver lojala kunder som gillar oss. Vi vill finnas på en marknad där man värdesätter det vi är. Jag tror att det är mindre viktigt för ryska onlinespelare att veta att vi är miljövänliga och bryr oss om spelansvar än vad det är för en svensk, finsk, estnisk eller baltisk spelare.

Starkare i Sverige Vilka nya marknader kan bli aktuella?

– Det är inget framgångsrecept i sig att gå in på nya marknader. Det kanske inte blir någon ny marknad för Paf. Jag tror att vi har mycket att göra på den marknad vi är på i dag. Det är prio ett.

Under rekryteringsprocessen var det ett uttalat önskemål att Paf skulle stärka sin närvaro i Sverige och minska beroendet av kunderna i övriga Finland.

I Sverige är konkurrensen mellan internationella spelbolag benhård. Hur ska Paf lyckas slå sig in?

– Vi har redan en ganska bra position. 40 procent av svenska onlinespelare känner till Paf. Vi har en fantastisk möjlighet att berätta för kunderna vad vi gör och står för.

Det har ju Paf försökt med tidigare, man har bland annat stött olika välgörenhetsorganisationer i Sverige. Vad ska göras annorlunda nu?

– Vi kan välja att prata bara med den målgrupp vi väljer ut. Vi måste spendera pengarna där vi har möjlighet att hitta långsiktigt lojala kunder. Vi har sagt att det tar runt tolv månader.

Stabilt kassaflöde

Efter tolv månader ska Paf ha en teknisk lösning som är minst lika bra som konkurrenternas, utvecklad marknadsföring på sajten och ett bättre spelutbud, säger han.

– Vi ska inte lansera oss stort i Sverige utan smyga igång. Vi provar och om det går bra så accelererar vi.

Hur långt tålamod har styrelsen och ägaren med att vänta på reell tillväxt?

– Paf kommer att fortsätta leverera ett stabilt kassaflöde med vissa variationer under åren. Vi får se hur långt tålamodet är. Jag funderar inte så mycket på det, jag kör mitt race så länge jag känner att det är roligt. Det blir nog många år om jag får vara kvar.

Upplever du trycket på resultat?

– Ja, det är ju därför jag är här. Det är roligt att alla bryr sig och det är trycket som driver mig. Vi jobbar för något som spelar roll.

Samtidigt är det ju storspelarna som genererar de stora intäkterna?

– Så är det. Jag har fått frågan från både landskapsregeringen och styrelsen hur jag ser på storspelande kontra spelansvar och jag tycker att det är jätteskönt att vi inte behöver välja. Vi tänker inte jobba med storspelare som spelar för mycket.

Hur ska ni undvika det?

– Vi har en vilja att göra rätt. Jag går personligen varje månad tillsammans med Daniela Johansson och hennes antipenningtvättsteam igenom personer som vi anser vara i riskzonen. Vi tittar på insättningar och på inkomster för att avgöra vad som är spel på en rimlig nivå och kollar om personerna har till exempel betalningsanmärkningar. Det är svårt för en vd att sitta och plocka ut blodspengar, om vi kan kalla dem så, det blir väldigt påtagligt för alla inblandade.

– Jag tycker att det är jätteskönt att vi har en tydlig policy och en tydlig vilja att inte ta in sådana pengar. Allt vi gör måste styrelsen och ägaren kunna stå för.

Stänger ni av spelare, sätter ni insatsgränser?

– Det finns olika sätt. Vi ringer upp, skickar meddelanden och i juni stängde vi kontot för en eller två personer när vi kände att vi inte kunde stå för deras spelande. Det avgörs från fall till fall och vi vill gärna ha en dialog. Om vi hittar nån som verkar spela för mycket föreslår vi först att spelaren sätter en gräns. Annars sätter vi gränsen. Sådant gör vi kontinuerligt.

Men det här leder ju till att intäkterna minskar?

– På kort sikt ja, men långsiktigt är det inte säkert att det är så.

Ålder: 41

Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm.

Bor: I Danderyd norr om Stockholm, pendlar till Åland med flyg tre dagar i veckan.

Familj: Frun Helena och två döttrar, 6 och 9 år.

Lön: Löneförhandlade inte när han anställdes utan accepterade den lön som erbjöds. – Jag har hört att den är ungefär lika stor som den lön min företrädare hade. Det blir nog ingen skandal när den blir offentlig.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning