Påför högre skatt för civiltjänstgörare

De flesta av dem har mera omsorg om sin plånbok än om sitt vapenvägrarsamvete.

Mina skatteslantar går ofta till ändamål jag inte helt kan omfatta. Men ändå betalar jag, en vanlig medborgare har svårt att slingra sig.

Att fullgöra sin värnplikt är också en form av skatt som varje frisk finländsk man förstår måste erläggas även om det ofta känns allt annat än lustfyllt. Men varje man vet, att varje land har en armé – endera en egen eller ett annat lands.

En finländsk yngling ger två till tre procent av sitt vuxna yrkesverksamma liv åt samhället i form militärtjänst. Smitare och simulanter kommer förstås enklare undan. Våra fäder, och deras fäder, hamnade på betydligt högre procenttal. Och de flesta tog sina högre procenttal med en blandning av tvång och pliktkänsla. För mången blev procenten oändlig.

I dag kan man på rätt lösa boliner smita undan och välja en kort civiltjänstgöring för att snabbt komma åt att studera eller arbeta. Eller kanske bara vara i närheten av mammas omsorg.

Låt alla helvägrare och civiltjänstgörare betala två procent högre totalskatt, och se hur civilisternas antal minskar, för de flesta av dem har mera omsorg om sin plånbok än om sitt vapenvägrarsamvete.

Björn Björklund Vasa

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00