Påfallande likhet

Bankens dataskydd gäller inte i samband med bedrägerier.

Tack till Nordeas Riikka Laine-Tolonen för kommentaren (HBL 8.12) till min insändare om nätbankens datasäkerhet (HBL 24.11). Vi är helt överens. Att digitaliseringen är lönsam för banken bekräftas (HBL 9.12) av Nordeachefen Ari Kaperi: "I Finland beräknas hundratals få gå, inom hela koncernen tusentals."

Men, som jag påpekade i min insändare, nätbanken öppnar en ny möjlighet för bedragare att komma åt kundernas besparingar. Laine-Tolonen bekräftar detta: "Alla bedrägerier kan inte förhindras". I denna nya form av bedrägeri fås kunden att tro sig vara i kontakt med banken och sålunda överlämna uppgifter till bedragare. Laine-Tolonen skriver: "Bankerna har omfattande skyldigheter i fråga om dataskydd, men de gäller inte situationer där kunden själv överlämnar uppgifter till utomstående".

Med andra ord: Bankens dataskydd gäller inte i samband med bedrägerier. En påfallande likhet med försäkringsbrevets finstilta: Hemförsäkringen gäller inte i samband med bostaden. Eller hur, Riikka Laine-Tolonen?

Jan Kåhre Helsingfors

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning