Påfallande likhet

Bankens dataskydd gäller inte i samband med bedrägerier.

Tack till Nordeas Riikka Laine-Tolonen för kommentaren (HBL 8.12) till min insändare om nätbankens datasäkerhet (HBL 24.11). Vi är helt överens. Att digitaliseringen är lönsam för banken bekräftas (HBL 9.12) av Nordeachefen Ari Kaperi: "I Finland beräknas hundratals få gå, inom hela koncernen tusentals."

Men, som jag påpekade i min insändare, nätbanken öppnar en ny möjlighet för bedragare att komma åt kundernas besparingar. Laine-Tolonen bekräftar detta: "Alla bedrägerier kan inte förhindras". I denna nya form av bedrägeri fås kunden att tro sig vara i kontakt med banken och sålunda överlämna uppgifter till bedragare. Laine-Tolonen skriver: "Bankerna har omfattande skyldigheter i fråga om dataskydd, men de gäller inte situationer där kunden själv överlämnar uppgifter till utomstående".

Med andra ord: Bankens dataskydd gäller inte i samband med bedrägerier. En påfallande likhet med försäkringsbrevets finstilta: Hemförsäkringen gäller inte i samband med bostaden. Eller hur, Riikka Laine-Tolonen?

Jan Kåhre Helsingfors

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning