Pacemaker i hjärnan prövas mot tinnitus

Tinnitus kan låta som pip, tjut, surr, brus eller visslande. Bild: Mostphotos

En elektrisk ström rakt in i hjärnan har för första gången testats för att lindra tinnitus. Operationen har än så länge bara testats på ett fåtal patienter med stora besvär, men resultaten beskrivs som "mycket uppmuntrande", rapporterar SVT Nyheter.

Var tionde finländare lider av tinnitus – ständigt pipande eller gnissel i örat som ingen annan kan höra. Många får lindring via olika behandlingar, men enstaka patienter upplever ingen lindring alls.

Nu har en forskargrupp i USA testat så kallad DBS (deep brain stimulation) på fem patienter med tinnitus. Metoden innebär ett slags pacemaker för hjärnan och används redan mot bland annat Parkinson. Att metoden också skulle kunna ha effekt mot tinnitus upptäcktes av en slump hos en Parkinsonpatient.

De fem patienterna som hittills blivit opererade fick bedöma sina besvär före, under och efter ingreppet. Alla utom en blev bättre, enligt en rapport i tidskriften Journal of Neurosurgery.

Patric Blomstedt, hjärnkirurg vid Norrlands universitetssjukhus, har tagit del av resultaten. Han påpekar att effekten i de flesta fallen var ganska måttlig, och att det behövs mer forskning för att ta reda på hur mycket som beror på placebo.

– Men med det sagt så tror jag att de kan vara något på spåren. Det ser spännande ut, säger han till SVT.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning