Paavo Väyrynens nya parti infördes i partiregistret

Seitsemän tähden liike är den erfarna politikern Paavo Väyrynens nyaste parti. Bild: SPT

Riksdagsledamot Paavo Väyrynens parti Seitsemän tähden liike (Sjustjärnerörelsen) är det nittonde partiet i Justitieministeriets partiregister.

Paavo Väyrynen började samla anhängarkort till ett nytt parti i juli efter att Medborgarpartiet uteslutit honom på våren. Väyrynen hade själv grundat Medborgarpartiet i februari 2016 men kom senare på kant med partiledningen när han ställde upp i Centerns ordförandeval.

Väyrynen sitter för tillfället som ensam medlem i Stjärnrörelsens riksdagsgrupp. I och med att Seitsemän tähden liike nu är ett registrerat parti kan det ställa upp kandidater i vårens riksdagsval. Partiet kommer också att delta i Europaparlamentsvalet i maj.

Seitsemän tähden liike definierar sig som en rörelse som vill värna om Finlands självständighet och neutralitet. Partiet vill inte att Finland ingår i militärallianser och betonar vikten av nordiskt samarbete.

På nationell nivå vill partiet motverka en centrering av bosättningen i storstäder. Seitsemän tähden liike vill också föra en "sund ekonomisk politik" men specificerar inte vad man avser med det.

Läs också:

Från leninister till extremnationalister – de här småpartierna försöker göra det omöjliga i riksdagsvalet

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning