Paavo Väyrynens nya parti infördes i partiregistret

Seitsemän tähden liike är den erfarna politikern Paavo Väyrynens nyaste parti. Bild: SPT

Riksdagsledamot Paavo Väyrynens parti Seitsemän tähden liike (Sjustjärnerörelsen) är det nittonde partiet i Justitieministeriets partiregister.

Paavo Väyrynen började samla anhängarkort till ett nytt parti i juli efter att Medborgarpartiet uteslutit honom på våren. Väyrynen hade själv grundat Medborgarpartiet i februari 2016 men kom senare på kant med partiledningen när han ställde upp i Centerns ordförandeval.

Väyrynen sitter för tillfället som ensam medlem i Stjärnrörelsens riksdagsgrupp. I och med att Seitsemän tähden liike nu är ett registrerat parti kan det ställa upp kandidater i vårens riksdagsval. Partiet kommer också att delta i Europaparlamentsvalet i maj.

Seitsemän tähden liike definierar sig som en rörelse som vill värna om Finlands självständighet och neutralitet. Partiet vill inte att Finland ingår i militärallianser och betonar vikten av nordiskt samarbete.

På nationell nivå vill partiet motverka en centrering av bosättningen i storstäder. Seitsemän tähden liike vill också föra en "sund ekonomisk politik" men specificerar inte vad man avser med det.

Läs också:

Från leninister till extremnationalister – de här småpartierna försöker göra det omöjliga i riksdagsvalet

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning