Paavo Väyrynens nya parti infördes i partiregistret

Seitsemän tähden liike är den erfarna politikern Paavo Väyrynens nyaste parti. Bild: SPT

Riksdagsledamot Paavo Väyrynens parti Seitsemän tähden liike (Sjustjärnerörelsen) är det nittonde partiet i Justitieministeriets partiregister.

Paavo Väyrynen började samla anhängarkort till ett nytt parti i juli efter att Medborgarpartiet uteslutit honom på våren. Väyrynen hade själv grundat Medborgarpartiet i februari 2016 men kom senare på kant med partiledningen när han ställde upp i Centerns ordförandeval.

Väyrynen sitter för tillfället som ensam medlem i Stjärnrörelsens riksdagsgrupp. I och med att Seitsemän tähden liike nu är ett registrerat parti kan det ställa upp kandidater i vårens riksdagsval. Partiet kommer också att delta i Europaparlamentsvalet i maj.

Seitsemän tähden liike definierar sig som en rörelse som vill värna om Finlands självständighet och neutralitet. Partiet vill inte att Finland ingår i militärallianser och betonar vikten av nordiskt samarbete.

På nationell nivå vill partiet motverka en centrering av bosättningen i storstäder. Seitsemän tähden liike vill också föra en "sund ekonomisk politik" men specificerar inte vad man avser med det.

Läs också:

Från leninister till extremnationalister – de här småpartierna försöker göra det omöjliga i riksdagsvalet

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39