Paavo Väyrynen skriver ut sig ur Medborgarpartiet – hotar utmana Sipilä

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Paavo Väyrynen räknar med att kunna utmana statsminister Juha Sipilä när Centern samlas till partikongress i juni. Han avgår från Medborgarpartiet för säkerhets skull.

EU-parlamentarikern Paavo Väyrynen avgår självmant från Medborgarpartiet, som han grundade för inte så länge sedan. Väyrynen skriver i sin blogg att det bör skingra alla osäkerhetsfaktorer beträffande hans möjlighet att ställa upp i ordförandevalet i Centern, där han är hedersordförande.

Medborgarpartiet beslutade tidigare att avskeda Väyrynen, men beslutet har inte vunnit laga kraft eftersom Väyrynen har gått till domstol med det. Tvisten handlar om huruvida beslutet togs lagligt och enligt partiets stadgar.

Inom Centern har man bävat för scenariot att Väyrynen verkligen ska ställa upp. Det har varit aktuellt med en stadgeändring som säger att ingen som varit medlem av ett annat parti inom ett år före partikongressen kan kandidera för ordförandeposten. Det är oklart om en sådan ändring verkligen kunde tillämpas retroaktivt, om partidagen i Sotkamo antog den uttryckligen för att utesluta att Väyrynen blir vald.

Juha Sipilä sade för inte så länge sedan att han är beredd på ett ordförandeval på partikongressen, vilket antyder att Centern inte vidtar några tricks för att hålla sin hedersordförande utanför ordförandekampen.

Väyrynen har länge i offentligheten oroat sig för Centerns väljarstöd och linje. Han befarar att partiet är på väg mot fördärv under Sipiläs ledning. Hittills har ingen sagt sig utmana Sipilä, men:

– Inte ens min naturliga anspråkslöshet hindrar mig från att konstatera att jag igen torde vara den enda som kunde rädda partiet, skriver Väyrynen i bloggen.

Väyrynen ledde Centerpartiet 1980–90, men blev aldrig statsminister. Han var partiets presidentkandidat 1988, 1994 och 2012. Han var också kandidat i presidentvalet i vintras, men inte för Centern.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning