Paavo Väyrynen lämnar partiet han själv grundade – siktar på presidentvalet 2024

Paavo Väyrynen lämnar det parti han var med om att grunda så sent som hösten 2018.

Paavo Väyrynen, tidigare riksdagsledamot, EU-parlamentariker och minister, lämnar sitt nuvarande parti Seitsemän tähden liike (STL) för att fokusera på presidentvalet 2024. Det skriver partiet på sin hemsida på måndagen.

I en intervju för MTV på måndagen säger Väyrynen att han tänker genomföra sin kampanj inför EU-valet för att därefter ta sig an nya utmaningar.

Beslutet att lämna STL har tagits i samförstånd och relationerna till partiledningen är i ordning, säger Väyrynen till MTV.

– Det gör situationen tydligare. Nu ska vi börja samla anhängare och inleda ett långsiktigt arbete inför presidentvalet, säger Väyrynen.

Väyrynen fortsätter som ordförande för STL fram till EU-valet. Partiet är redan det andra som Väyrynen grundat efter en lång karriär inom Centern som han lämnade 2018. En orsak till att han lämnade Centern var att han 2016 grundade det så kallade Medborgarpartiet som han fick lämna 2018 efter en tvist om ledarskapet. STL registrerades som parti i december 2018.

Paavo Väyrynen förde kampanj bland annat med hjälp av kaffemuggar i våras. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39