Paavo Väyrynen lämnar Centern och återvänder till riksdagen

Paavo Väyrynen lämnar Centern och återvänder till riksdagen. Bild: Lehtikuva/Samuli Ikäheimo

– Jag har sträckt ut min hand till Centern, men inget har hänt. Nu avgår jag som medlem, och ber att även få avgå som partiets hedersordförande. Så säger Paavo Väyrynen.

Paavo Väyrynen är Europaparlamentariker och har varit medlem i två partier samtidigt, Centern och Medborgarpartiet som han själv har grundat.

Under en presskonferens på onsdagen sade han att han planerar återvända till riksdagen i juni och då tänker grunda en egen riksdagsgrupp. Samtidigt lämnar han Centern.

Alla förhoppningar om att hans gamla parti Centern ska återvända till rötterna och köra den politiska linje som Kekkonen en gång förde är enligt honom grusade.

– Jag har erbjudit mig att återvända och ta med mig ett stort anhängarstöd till partiet, men jag har inte fått något gehör. Därför lämnar jag Centern och ber också om att få bli av med min titel som hedersordförande. Jag ser ingen idé i att längre hjälpa till med att få igenom några reformer, säger Väyrynen.

Hans avhopp gör att regeringens majoritet i riksdagen blir ännu knappare.

Planen är nu att fokusera helt på Medborgarpartiet, som han också haft konflikter med.

– Jag har varit helt korrekt i mitt uppförande gentemot Juha (Sipilä), men han har omgett sig med felaktiga rådgivare. Under hans ledarskap kommer Centern inte att återvända till sina rötter. Jag har försökt påverka, men de som styr lyssnar inte på andra. Därför beslöt jag mig för att dra mig tillbaka.

Väyrynen tycker att Sipilä visar prov på misslyckat strategiskt ledarskap.

– Det är en grupp som leder Centern, inte Sipilä som leder sitt parti. Man har motarbetat mig på många sätt.

Väyrynen siktar nu på att bli invald både i riksdagen som representant för Medborgarpartiet, och som partiets ledamot i Europaparlamentet.

Förra veckan blev det klart att Väyrynen drar sig ur ordförandekampen i Centern. Väyrynen har tidigare sagt att han siktar på att bli ordförande i Centerns partifullmäktige, men det är inte möjligt på grund av en mötesformalitet.

Det blir riksdagsledamot Mirja Vehkaperä, från Centern, som tar över Väyrynens plats i Europaparlamentet.Väyrynens första suppleant, Mikael Pentikäinen, har meddelat att han fortsätter i sitt nuvarande uppdrag som vd för Företagarna i Finland.

Nästa Europaparlamentsval ordnas våren 2019, vilket innebär att Vehkaperäs mandatperiod i Bryssel och Strasbourg blir rekordkort.

– Jag har inte hunnit förbereda mig för uppdraget då jag har haft fullt upp med mitt riksdagsjobb från morgon till kväll. Jag har inte ens lekt med tanken att jag ska bli Europaparlamentariker i ett slag, säger Vehkaperä till nyhetsbyrån STT.

Vehkaperä vill i synnerhet driva region- och trafikpolitiska frågor som berör miljön och Arktis i Europaparlamentet. Hon fick 5 537 röster i Uleåborgs valkrets i senaste riksdagsval.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning