Paavo Väyrynen kastar ingalunda in handduken

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Om någon räknat med att efter detta val slippa Paavo Väyrynen så räknade hen fel. Väyrynen är som Finlands fotbollslandslag, efter varje förlorat EM- och VM-kval ställs siktet optimistiskt in på nästa kvalomgång.

– Jag siktade på att bli president, på riktigt.

Paavo Väyrynen säger det nästan med en suck när resultat står klart. Det är lysande säger han. Gång på gång. Men det är det ju inte. Och det syns på honom.

Paavo Väyrynens nästa mål är i alla fall inte presidentvalet 2024. Inte just nu i alla fall.

– Riksdagsvalet är nästa, då kommer vi igen. Det är vi som är framtiden, säger Väyrynen, nu med ett brett leende. Ett leende som bara nödtorftigt döljer besvikelsen. Valresultatet är som ett slag mot veteranens ansikte.

Men han vore inte den politiska ringräv han är om han inte reste sig i nästa sekund. För att slå mot Centerns ordförande Juha Sipilä.

– Jag hoppas att man inom Centern begrundar vad partiets sjunkande stöd beror på. Stödet har ju formligen rasat. Den politiska linjen är fel. Det borde partledningen inse.

En av avsikterna med presidentvalskampanjen har säkert varit att befästa den medborgarrörelse Väyrynen sparkat i gång. I riksdagsvalet kommer kampanjerfarenheten väl tillpass.

– Jag räknar med att vi blir ett av de stora eller medelstora partierna. Det är ingen idé att stirra på kvällens siffror när vi talar om nästa riksdagsval. Det är ju en helt annan femma.

Europaparlamentet säger sig Väyrynen inte mera sikta på.

– Vi har inte haft stöd från något parti. Vi har inte haft partistöd, ingen partidelegation, vi har inte haft en miljonbudget som Sauli och ändå är resultatet fantastiskt, hälsade Paavo Väyrynen sina kampanjmedarbetare på valvakan på Hotel Grand Marina.

Han medgav att han var spänd inför resultatet.

"Vi är valets segrare"

– Men oberoende av resultatet så är vi valets stora segrare. Vi har fört en oerhört kort kampanj. Jag hann i alla fall med över hundratalet valtillställningar, säger Väyrynen när han iklädd en slips av samma illröda kulör som Donald Trump favoriserar lutar sig bakåt i plyschsoffan.

– Redan nu kan jag säga att jag är nöjd. Hur nöjd jag har orsak att vara får kvällen ännu utvisa.

I tur och ordning frågar de närvarande journalisterna honom om en sämre placering än tvåa kommer att kännas som en besvikelse.

– Inte för mig, men det är en besvikelse för Finlands folk. En andra omgång där jag är med vore viktig för Finland.

Vad han gör på måndagen, om det inte blir en andra omgång vill han inte ens spekulera i.

När förhandsrösterna är räknade och TV placerar Väyrynen på fjärde plats med sex procent, bakom Laura Huhtasaari, kan han inte dölja sin besvikelse. I två minuter står han som förstenad framför skärmen. De tillkämpade bravoropen från anhängarna klingar för döva öron.

Väyrynen deltar i sitt fjärde presidentval. Sitt bästa resultat nådde han 1988 då han blev tvåa i valet. 1994 blev han försmädligt förpassad till en tredje plats av Elisabeth Rehn i den första omgången och i det förra presidentvalet år 2012 fick han se sig knappt slagen av Pekka Haavisto.

– Haavisto var ju chanslös i den andra omgången. Han höll ju med Niinistö om allt, har Väyrynen upprepat för alla som orkat lyssna.

Talkoanda

Stämningen på Väyrynens valvaka var i det närmaste glättig när klockan närmade sig 20 och rösträkningen skulle börja.

– Vi har allt att vinna, ingenting att förlora, säger en av Väyrynens trogna kampanjarbetare.

Hela kampanjen har präglats av en genuin talkoanda. De som varit med har varit det med hela sitt hjärta. För dem är Paavo ikonisk. Han symboliserar det Finland som anser sig sidsteppad av "söderns herrar och söderns medier".

Själv kan Väyrynen inte den här gången racka ner på medierna för att de förtigit hans kampanj. Tvärtom har han fått stor synlighet vilket kan också själv, nästan motvilligt måste medge.

– Jo, visst har jag fått synlighet, nu på sluttampen.

En av damerna i publiken saknar Vuokko Väyrynen. Hon har inte infunnit sig till valvakan, tror damen.

– Hon sitter säkert med festblåsan på sig framför tv:n ... om Paavo blir tvåa och ... om det blir en andra omgång. Då ska du se att hon dyker up, tröstar en herre med en blåvit flagga instucken i kavajuppslaget.

Men visst är Vuokko närvarande både fysiskt och på det hundratal muggar som pryds av bilden på Vuokko och Paavo och som kandidaten inte heller i kväll har försummat att lägga fram till försäljning.

För trettio euro styck.

Jan-Erik Juslin, en av Väyrynens kampanjarbetare är övertygad om att Paavo Väyrynen inte har sagt sitt i presidentvalssammanhangen med detta.

– Han har goda gener. Jag skulle säga att det är mer än troligt att han är med om sex år igen!

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03