Paavo Nurmi Games i två dagar 2021

Finlands häckdamer håller internationell klass. Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Paavo Nurmi Games 2021 blir ett två dagars evenemang. Satsningen skall också locka fler internationella idrottare till GP-tävlingen i Esbo.

Friidrottens inhemska storevenemang Paavo Nurmi Games växer. Sommaren 2021 ordnas den internationella tävlingen, som är en del av det internationella friidrottsförbundets (WA) Continentaltour, under två dagar i Åbo: den 7-8 juni.

– Den huvudsakliga orsaken för att ordna ett två dagars evenemang är att det går så bra för finländsk friidrott. Det finns inhemska idrottare av internationell nivå i nästan alla grenar, säger arrangören PN Turku Ab:s vd Jari Salonen i ett pressmeddelande.

– Vi vill bjuda en möjlighet åt så många finländska friidrottare som möjligt att delta i den inhemska säsongens huvudevenemang.

I sommar bjöd Paavo Nurmi Games på tolv grenar, nästa år omfattar de två tävlingsdagarna 20-22 grenar.

– Det betyder att den sammanlagda mängden finländska idrottaren stiger från cirka hundra till 120-150, säger Salonen.

I augusti stod Åbo värd för en riktig supervecka med Paavo Nurmi Games, som flyttades på grund av coronapandemin, och Kalevaspelen inom loppet av sex dagar.

– Upplevelserna från i somras gav tilltro till att vi kan locka åskådare flera dagar. Tröskeln att pröva på det nya upplägget överskreds.

Samarbete med GP-tävlingen i Esbo

Nästa sommar siktar Paavo Nurmi Games att locka omkring hundra utländska idrottare till Åbo. Enligt Salonen samarbetar Paavo Nurmi Games med den inhemska GP-tävlingsseriens deltävling i Esbo med skaffandet av idrottare.

– Tanken är att en del av de internationella idrottarna efter Åbo tävlar i Esbo, säger Salonen.

GP-tävlingen i Esbo arrangeras den 10 juni.

GP-serien omfattar sex tävlingar 2021. De övriga tävlingarna ordnas Jyväskylä (2 juni), Kuortane (26 juni), Joensuu (14 juli), Lapinlahti (17 juli) och Lahtis (19 augusti).

Kalevaspelen 2021 tävlas i Tammerfors den 26-29 augusti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning