Paavo Nurmi Games blickar västerut – samarbete med Stockholm kan vara framtidens melodi

Arrangörerna av friidrottstävlingen Paavo Nurmi Games tänker stort. Evenemangets vd Jari Salonen tycker att ett utvidgat samarbete med Diamond League-tävlingarna i Stockholm och Oslo kunde skapa en stark nordisk aktör på den internationella friidrottsscenen.

I fjol tog friidrottsevenemanget Paavo Nurmi Games steget upp till Internationella friidrottsförbundet IAAF:s näst högsta tävlingskategori World Challenge och gjorde direkt succé, men arrangörerna i Åbo blickar redan framåt. Och västerut.

Paavo Nurmi Games arrangeras i år den 5 juni och skådeplats är som vanligt Paavo Nurmis stadion i Åbo. Två dagar senare går Diamond League-tävlingen i Oslo av stapeln och den 10 juni står ännu Stockholm värd för en Diamond League-tävling. Enligt Paavo Nurmi Games vd Jari Salonen erbjuder upplägget med tre stora tävlingar nära varandra fina möjligheter att locka toppidrottare till Norden.

– Med tanke på framtiden är en nordisk turné som börjar i Åbo och går via Oslo till Stockholm väldigt intressant. Det är en kalenderteknisk fråga, hur det lönar sig att placera ut tävlingar geografiskt och tidsmässigt. Att ha tävlingarna nära varandra på det här sättet gör det lättare för idrottarna att planera sin säsong och delta i fler tävlingar. Det minskar också på resandet och därmed påfrestningen på miljön.

Dessutom skulle ett tätt samarbete med arrangörerna i Oslo och Stockholm kunna öppna möjligheter till att skaffa gemensamma samarbetspartner och klumpa ihop tävlingarnas tv-rättigheter till en lukrativ produkt. För tillfället äger Paavo Nurmi Games sina egna tv-rättigheter och har ett mångårigt kontrakt med Yle.

Europeisk turné i framtiden?

Salonen berättar att han redan fört förhandlingar med arrangörerna av Diamond League-tävlingen i Stockholm men är tills vidare förtegen om detaljerna.

– Det är mycket lätt att se att vi och Stockholm kunde samarbeta i framtiden, men vi har ännu inte kommit överens om något konkret. Diamond Leagues nuvarande kontraktperiod tar slut efter säsongen 2019 och före det vill tävlingsarrangörerna inte diskutera andra möjligheter öppet.

En möjlighet kunde vara en nordisk miniturné i stil med till exempel längdåkningens Tour de Ski, men Salonen vill tänka större än så.

– En miniturné är en möjlig modell, men jag tänker snarare på att det skulle kunna födas en europeisk turné och att vi i Norden skulle kunna vara dess nordliga dimension.

Populära tv-sändningar

Salonen påpekar också att Diamond Leagues framtid efter den nuvarande kontraktsperioden är oviss och att den internationella tävlingskalendern kan se helt annorlunda ut om några år.

– Min uppfattning är att det uppstår kontinentala turnéer som blir starka utmanare till Diamond League. Vi försöker vara aktiva och främja en sådan utveckling och också få med andra nordiska tävlingsarrangörer.

Men vad säger arrangörerna i Stockholm, är de lika ivriga över tanken på ett utvidgat samarbete som Salonen verkar vara? Kanske.

–  Det positiva är att vi har en dialog och att vi kan tänka på att göra samarbete också i framtiden. Norden är ett av de starkaste geografiska områdena i friidrottsvärlden och det ska vi ta vara på, säger Jan Kowalski, tävlingschef för Diamond League-tävlingen i Stockholm.

Han nämner tv-tittarnas stora intresse som ett trumfkort för de nordiska friidrottstävlingarna.

–  Friidrottarna vill komma hit och våra tv-sändningars tittarsiffror är höga. Friidrottens höga tittarsiffror i Norden är något vi kan bygga vidare på.

Tanken på en nordisk turné avstår Kowalski artigt från att kommentera.

"Det pågår diskussioner"

Tävlingen i Stockholm ingår i Diamond League till kontraktperiodens slut och Kowalski vill inte avslöja evenemangets framtidsplaner.

–  Det pågår diskussioner men det här är ingenting vi kan gå ut och kommentera nu, utan vi koordinerar vår kommunikation om framtiden med IAAF, säger han.

På frågan om hur den internationella friidrottskalendern kommer att se ut om några år svarar Kowalski att han tror på en fortsättning för Diamond League.

–  Det är ett fungerande koncept, vilket vi kan se på antalet tv-tittare. Däremot uppvisar antalet åskådare som kommer till stadion en negativ trend men hos oss här i Stockholm är åskådarsiffrorna faktiskt på väg uppåt igen.

Också Paavo Nurmi Games har uppvisat fina publiksiffror de senaste åren. År 2016 hade evenemanget 13 130 åskådare och i fjol var motsvarande siffra 11 750.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00