Paavo Lipponen blev nordisk superhjälte – "Det här är mitt Nobelpris"

Bild: Martti Kainulainen

Paavo Lipponen har utnämnts till High North Hero av universitetet i Nordland, i Bodø i Norge.

– Det här är mitt Nobelpris. Att vara den första som tar emot High North Hero-priset är en av höjdpunkterna i mitt liv. Det att erkänslan för mitt arbete kommer från Norge, landet med den mest aktiva, avancerade och balanserade nordområdespolitiken gör att jag värderar priset extra mycket, sade Paavo Lipponen, då han tog emot utmärkelsen i går.

Det är webbplatsen High North News som rapporterar om priset som Paavo Lipponen fick under ett seminarium i Bodø. Lipponen fick utmärkelsen för att han i många år har arbetat för att internationellt lyfta fram de nordliga områdena och den ekonomiska potential regionen har.

– Jag har under de senaste åren arbetat med de här frågorna. Men de verkliga hjältarna är de som lever och jobbar i de här nordliga områdena, tidvis under mycket tuffa förhållanden. Jag tänker på fiskarna, de som driver jordbruk, renskötsel eller jägarna. Verkligen, det är de som gör jobben, sade Lipponen.

Han påpekar att det fina med priset är att det sätter arktiska frågor på dagordningen.

– Något måste till exempel absolut göras med miljön.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46