På vargområden är jakthundar i fara men skadorna kan förebyggas

Bild: Arkiv

Håll koll på var vargen rör sig innan du släpper hunden lös, säger Finlands viltcentral.

Vargarna dödar varje år mellan 20–50 hundar i Finland. Den största delen av hundar som dör är jakthundar, skriver Finlands viltcentral i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet tipsar Finlands viltcentral om flera olika metoder som jägare kan använda för att förebygga att deras hundar får skador orsakade av varg. En metod är att avvänja hunden från att följa vargspår. En annan metod är att skaffa skyddsutrustning till hunden såsom västar och halsband som skyddar hunden mot vargbett. Det går dessutom att hålla koll på hunden med hjälp av gps-halsband.

Finlands viltcentral uppmanar jägare att utforska jaktområdet innan de släpper hundarna lösa. När det finns snö på marken är det bra att spana efter vargspår. Om vargspår leder in till området men inte ut, lönar det sig att hålla hunden kopplad.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39