På tv i kväll: Svårtippad semifinal

Rockband. Barbe-Q-Barbies med frontfiguren Petra "Niki Rock" Westerback i mitten tävlar om en plats i UMK-finalen i kväll. Bild: Yle

Kvällens deltävling i UMK, tävlingen för ny musik, är svårtippad.

Den tredje semifinalen i Tävlingen för ny musik sänds i Yle TV2 på lördag kl. 21.00, repris söndag kl. 19.10. Melodifestivalens tredje deltävling sänds i SVT1/Yle Fem på lördag kl. 21.00. Kan även ses i efterhand på SVT Play.

Efter en lättippad semifinal förra veckan då det var ganska enkelt att förutse vilka tre bidrag som skulle gå vidare, är det betydligt svårare i UMK:s sista delfinal i kväll. Det är den rivigaste deltävlingen med olika musikstilar och bara en egentlig ballad. Det kan nästan gå hur som helst, men de mer erfarna artisterna brukar ha en fördel i direktsändning så det är kanske bäst att gå på det.

Kvällens bästa låt som också borde vara det säkraste finalkortet är Sandhjas souligt svängiga Sing it Away.

Sedan blir det svårare. Barbe-Q-Barbies är en av kvällens mest kända artister, och bjuder med Let Me Out dessutom på årets enda rockbidrag. De borde ha en chans på grund av det, särskilt om de bjuder på ett energiskt framträdande.

Lieminens retroaktigt svängiga Pehmeiden arvojen vaalijat handlar smålustigt och sympatiskt om att värna om de mjuka värdena, och är dessutom en låt som sätter sig direkt. Borde leda en bit, eller så funkar det inte alls på scen.

Lätt att komma ihåg är också Gusani Brothers Poom Poom som också låter väldigt Eurovision. Men låten är kanske lite väl enkel och det känns som om man har hört det förr, och bättre.

Bakom Tuuli Okkonens ballad Don't Wake Me Up står ett internationellt låtskrivarteam vilket överraskar eftersom låten inte är bättre. Däremot är den inbäddad i en snygg och effektiv produktion, och bara det kan kanske räcka en bit om Tuuli sköter sig på scen.

Pietarin Spektaakkeli sticker ut med sin swingjazziga Liian kuuma, men frågan är om det här är rätt forum för den här typens musik.

Kändast i kvällens Melodifestivaldeltävling är dragshowgruppen After Dark. Musikaliskt ska det bli intressantast att se vad Idolvinnaren år 2014, blott sjuttonåriga Lisa Ajax, bjuder på.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning