På tv i kväll: Palmes sista timmar i ny dokumentär

Trettio år sedan. I kväll visar Yle svenska TV4:s nya dokumentär om mordet på Olof Palme. Bild: Yle

Det är trettio år sedan Olof Palme mördades. I dokumentären "Palme – sista timmarna" skildras mordnatten men också åttiotalets svenska politik.

Historia: Palme – sista timmarna sänds i Yle TV1 måndag kl. 19.00. Medverkande: Mårten Palme, Ingvar Carlsson, Kjell-Olof Feldt, Mona Sahlin, Ulf Adelsohn, Jan Guillou, Anna-Greta Leijon, Gro Harlem Brundtland.

– Det fanns en ideologisk motsättning som var väldigt speciell för den tiden, säger journalisten Göran Ellung.

Det råder ingen brist på dokumentärer, biografier och böcker som tar avstamp i mordet på Sveriges statsminister Olof Palme.

Stora journalistpriset-vinnaren och förre TV4-chefen Göran Ellung tycker dock att hans nya dokumentär Palme – sista timmarna skiljer sig från mängden.

– Min idé var att, med mordnatten som ram, skildra hur det här fruktansvärda dådet hanterades. Men också att beskriva åttiotalets politik, den där höger-vänster-motsättningen som vi inte riktigt ser i dag, säger han.

Palme – sista timmarna är mer av ett nedslag än hela historien om Olof Palme eller mordet.

– Jag har skurit ut den här perioden och därmed skapat en annan berättelse som jag inte tycker att man sett fullt ut tidigare, säger Göran Ellung.

Förhoppningen är att den berättelsen också ska locka en ny publik.

– Det är ju svårt att säga att man ska göra en film om något som hände för trettio år sedan som ska intressera yngre tittare. Men det var verkligen tanken, att de kan få hela det här sammanhanget i en berättelse, säger Göran Ellung.

I Palme – sista timmarna läggs ingen större vikt vid olika teorier kring skuldfrågan. Undantaget är familjen Palmes ståndpunkt.

– Jag försöker medvetet undvika att gå in i de här spekulationerna, jag försöker skildra vad som hände och hur man agerade. Sedan är det svårt att gå förbi att de som var närmast har en väldigt stark samsyn om vem de tror att mördaren var. Det måste jag ta med, säger Göran Ellung.

Olof Palme mördades den 28 februari 1986. Just trettioårsperspektivet var viktigt för Göran Ellung under arbetet.

– Många har fortfarande väldigt tydliga minnen med stark närvaro samtidigt som det gått trettio år och man kan se vad som har förändrats. Det hade varit svårare att göra bara några år efteråt och det hade varit svårare att göra det om tio år, då kommer många av de som var med inte att kunna berätta hur politiken såg ut på den tiden, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning