På tv i kväll: Första deltävlingen i UMK och "Mello"

Årets värdar. Krista Siegfrids och Roope Salminen programleder den finska eurovisionsuttagningen. Bild: Yle

Malin Slotte bedömer låtarna och tippar utgången i den första delfinalen i UMK i kväll.

Tävlingen för ny musik sänds i Yle TV2 kl. 21.00, repris söndag kl. 19.10.

Melodifestivalen sänds SVT1 kl. 21.00, och i Yle Fem på grund av skidskyttet kl. 21.09 (de första minuterna kan ses direkt i SVT Play).

I kväll river eurovisionssäsongen i gång med start för både UMK och Melodifestivalen som båda visas i Yle – i olika kanaler men på exakt samma sändningstid. I Finland är det tre deltävlingar och därefter final. Sverige har som vanligt fyra deltävlingar, Andra chansen och final.

De arton låtar som i Finland ska sållas ner till nio i finalen ger, liksom de senaste tidigare åren, ett modernt och internationellt intryck. Det är musik som passar i en radiokanal som står på, eftersom de passerar utan att varken provocera eller lämna djupare intryck. Det är också här problemet och utmaningen ligger i ett eurovisionssammanhang, där framgångsreceptet knappast är att vara lagom och som musik är mest.

I kväll kvalar tre ballader, en midtempolåt och två snabba låtar. Kvällens kändaste artist Saara Aalto, som kom tvåa i tävlingen 2011, är den mest självskrivna finalisten med No Fear, en ballad som går från enkel och avskalad till mera tempo och energi mot slutet. Det kommer säkert att iscensättas med ett stiligt dansnummer, men själva låten hade krävt något mera för att riktigt lyfta.

Även karlakarl-duon Pää-Äijät kommer att segla till final med sin frejdiga humor och långtradarchaufförsestetik. Shamppanjataivas är en partydänga som kommer att få många grannar att banka i väggarna när den spelas på hemmafesterna. Lär bli en landsplåga, men är ett typiskt bidrag som skulle floppa i Europa.

Kvällens tredje finalist är mera osäker, men borde gå till nigerianske ClemSo som med Thief bjuder på årets mest egna och musikaliskt krävande bidrag. Musikstilen är poppig afrobeat och sångspråk pidginengelska och yoruba.

ClemSos hårdaste konkurrent om finalplatsen torde vara tävlingens veteran Eini, som med Draamaa står för årets mest traditionella finska iskelmäbidrag, en låt som produktionen gjort det bästa av. Det är riktigt medryckande, men i grunden inte en tillräkligt stark schlager. Den här typen av retrobidrag brukar också ha det kämpigt i tävlingen.

En personlig favorit är Stella Christines Ain't Got Time For Boys, en skön och lågmäld R&B-ballad som kommer bättre till sin rätt på jazzklubben än UMK-estraden.

Mikko Herranens gråa rockballad Evil Tone är kvällens mest förglömliga.

Även i Sverige kvalar bara sex låtar i kväll efter att Anna Book diskats. Mest spännande ska det bli att se vad Ace Wilder, tvåa 2014, kommer att bjuda på.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning