På tv i kväll: En legend bakom linsen

Kuopio 1957. President Urho Kekkonen fångad av Caj Bremer under skidspelen i Puijo. Bild: Caj Bremer/Yle

I kväll visas ett personporträtt av den finländska bildjournalistikens grand old man Caj Bremer, som en gång i tiden inledde sin karriär på HBL.

Caj Bremer, fotograf sänds i Yle Teema annandag påsk kl. 18.00, repris lördag kl. 12.55 och söndag kl. 19.00

Påskdagen är sista dagen man kan se fotografen Caj Bremers utställning Min drömvärld på Gumbostrand Konst & Form i Sibbo. I Laura Joutsis personporträtt av denne legendariske fotograf född 1929 får vi bland annat se honom arbeta med utställningen, en välkommen sysselsättning och distraktion efter att hustrun Doris rätt nyligen gått bort. Dokumentären började filmas år 2013 och följer i huvudsak Bremer på släktens sommarställe på Kaptensudden i Sibbo, en vacker villa belägen naturskönt vid vattnet.

Vi möter en snart nittioårig man i god kondition som är på gott humör och uttalar sig skämtsamt inför kameran. I långa svartvita stillbildssekvenser får vi också se rikligt med fotografier från hans långa karriär som pressfotograf. Han började sin bana på Hufvudstadsbladet, där han genast kände att yrkesvalet var rätt för honom. Han har även jobbat på Lehtikuva och Helsingin Sanomat och på senare år mottagit flera stora priser och utmärkelser för sin yrkesgärning, bland annat Svenska kulturfondens stora kulturpris på 20 000 euro år 2012.

På Kaptensudden får han besök av en av landets mest betydelsefulla pressfotografer i dag – prisbelönade Meeri Koutaniemi född 1987, utsedd till årets pressfotograf 2012, och både hyllad och kritiserad för sitt uppmärksammade bildreportage om omskärelse av flickor.

Malin Slotte TV-redaktör

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning