På tv i kväll: Det står mellan Saara och Mikael

Segertippad. Är det Saara Aalto som får åka till Stockholm i maj? Bild: Yle

I kväll utser Finland sin eurovisionsrepresentant i Stockholm i maj. Malin Slotte betygsätter finalbidragen och tippar placeringarna.

Finalen i Tävlingen för ny musik sänds i Yle TV2 på lördag kl. 21.00, repris söndag kl. 19.10.

1. Cristal Snow: Love Is Blind

Intensivt framförd ballad med hitkänsla, tyvärr ingen stark sångare, och det måste man nog vara för att klara sig med en ballad i Europa. Och bockhorn?

Placering: 3

2. Stella Christine: Ain't Got Time for Boys

Behaglig souljazz, en av kvällens finaste låtar. Tyvärr verkar vi inte vara många som ser magin i detta.

Placering: 9

3. Annica Milán & Kimmo Blom: Good Enough

Smörig musikalduett som leker med spegeleffekter. Fantomen på operan möter Abba. Bra sångare båda, även om det inte riktigt slår gnistor om kemin. Mer smör till folket!

Placering: 5

4. Eini: Draamaa

Tävlingens veteran bjuder på pigg och fräsch traditionell finsk schlager. Medryckande precis som en riktig schlager ska vara och snyggt eldregn. Dessvärre är genren död i Eurovisionen, men låten kommer garanterat att spisas på andra skivtallrikar.

Placering: 6

5. Barbe-Q-Barbies: Let Me Out

Glammig eurovisionsrock med ett gäng coola katter. Plus för lack-kepsen, blingblinget och pyrobomberna. Men rock övertygar sällan i eurovisionssammanhang, utan blir oftast en kastrerad variant av den äkta varan. Inget nytt halleluja-ögonblick här heller.

Placering: 7

6. Tuuli Okkonen: Don't Wake Me Up

Lam ballad i finklänning, en bedrövelse till mjäkig låt. I och för sig snyggt paketerad i fläskig, elektronisk produktion. Och ännu ett eldreg på scen. Eldregn är årets grej.

Placering: 8

7. Sandhja: Sing It Away

Energisk soulpop i uppsluppet gospelframförande. Sandhja har karisma även om kamerakontakten inte riktigt satt i semifinalen. Slipa på det här framträdandet och det kan bjuda på motstånd i Stockholm! Dessvärre brukar vi inte skicka dylikt, och gör det knappast i år heller, tyvärr.

Placering: 4

8. Saara Aalto: No Fear

Orientaliskt inspirerat balladnummer som höjer tempot mot slutet och bjuder på dansshow med klädbyte. Låten så där, men väldigt eurovisionsmässigt tänkt. Se dock upp med scenkläderna så det inte blir för mycket "detta har jag själv pysslat ihop hemma i hobbyrummet". En av de artister med flesta fans i tävlingen, och sådant brukar räcka långt.

Placering: 1

9. Mikael Saari: On It Goes

Dramatiskt dansdrama till dyster och långsam pianoballad. Artisten är kvällens bästa och har hela paketet i form av både rösten och Adonisutseendet, men tyvärr kommer låten på köpet. Den är inte dålig, bara för mycket sömnpiller för Eurovision. Låt oss unna oss något roligare än det här!

Placering: 2

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning