På tv i kväll: De bästa finska filmerna får pris

Branschfest. Maria Ylipää och Ilkka Villi är värdar för kvällens filmgala. Bild: Jukka Lintinen / Yle

I kväll kan Klaus Härös Fäktaren bli fjolårets bästa finländska film.

Jussigalan sänds i Yle Teema i kväll lördag kl. 21, repris söndag kl. 13.15.

I år är Jussigalan tillbaka på Yle som också är en av de största finansiärerna av finländsk film. Programledare för direktsändningen är skådespelarna Maria Ylipää och Ilkka Villi.

I direktsändningen uppträder stjärnskottet Ollie, som framför en låt ur filmen Onnenonkija som har premiär i mars. Mer om vad som händer under kvällen, intervjuer och dräktprakt finns på nätet på adressen yle.fi/jussigaala och i sociala medier på #jussigaala.

2015 var ett bra finskt filmår med över 2,5 miljoner biobesök. Fjorton filmer av olika slag är nominerade i kväll, bland dem debutanter, internationella genombrott och veteraner i branschen. Flest nomineringar har Aleksi Salmenperäs komedi Häiriötekijä med nio nomineringar, bland annat för bästa film. Klaus Härös Fäktaren är nominerad i tre kategorier: bästa film, bästa manliga huvudroll (Märt Avandi) och bästa foto.

Också i år utses tittarnas favoritfilm. Publikens favorit kan röstas fram genom att logga in på adressen yle.fi/jussigaala.

Jussi är ett finskt filmpris instiftat år 1944. Jussistatyetter delas ut årligen till de bästa prestationer inom inhemsk film. Statyetterna delas ut av filmbranschföreningen Filmiaura.

KSF MEDIA Reporter

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54