På tv i kväll: De bästa finska filmerna får pris

Branschfest. Maria Ylipää och Ilkka Villi är värdar för kvällens filmgala. Bild: Jukka Lintinen / Yle

I kväll kan Klaus Härös Fäktaren bli fjolårets bästa finländska film.

Jussigalan sänds i Yle Teema i kväll lördag kl. 21, repris söndag kl. 13.15.

I år är Jussigalan tillbaka på Yle som också är en av de största finansiärerna av finländsk film. Programledare för direktsändningen är skådespelarna Maria Ylipää och Ilkka Villi.

I direktsändningen uppträder stjärnskottet Ollie, som framför en låt ur filmen Onnenonkija som har premiär i mars. Mer om vad som händer under kvällen, intervjuer och dräktprakt finns på nätet på adressen yle.fi/jussigaala och i sociala medier på #jussigaala.

2015 var ett bra finskt filmår med över 2,5 miljoner biobesök. Fjorton filmer av olika slag är nominerade i kväll, bland dem debutanter, internationella genombrott och veteraner i branschen. Flest nomineringar har Aleksi Salmenperäs komedi Häiriötekijä med nio nomineringar, bland annat för bästa film. Klaus Härös Fäktaren är nominerad i tre kategorier: bästa film, bästa manliga huvudroll (Märt Avandi) och bästa foto.

Också i år utses tittarnas favoritfilm. Publikens favorit kan röstas fram genom att logga in på adressen yle.fi/jussigaala.

Jussi är ett finskt filmpris instiftat år 1944. Jussistatyetter delas ut årligen till de bästa prestationer inom inhemsk film. Statyetterna delas ut av filmbranschföreningen Filmiaura.

KSF MEDIA Reporter

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning