På Tubecon kan man få se youtubers utan skärm

Vem som helst kan bli en youtuber. Bild: SPT

Landets största så kallade tube-evenemang ordnas på veckoslutet.

Youtubare från hela landet möts på Tubecon, med representanter från över 200 olika genrer. En tuber är en person som vloggar eller lägger upp videor på den sociala medieplattformen Youtube och i andra sociala kanaler.

Antalet tubers vars videoklipp ses över hundra timmar per dag har stigit under de senaste åren. Innehållet i videorna varierar från berättelser från ens eget liv till spel, smink, evenemang och sport.

Jussi Koski är chef för organisationen Tubecon.

– Jag hoppas att tubers och deras anhängare får träffas och kan ha givande diskussioner, säger Koski.

Koski lyfter fram evenemangets tema, som i år är "min historia". Mer eller mindre kända tubers kommer att presentera sig och berätta sin historia om varför de började som tubers och vad de bloggar om.

– Det är viktigt att alla blir hörda.

I Mässcentret byggs upp en hel stad, Tube city. Staden är indelad i olika kvarter och är inspirerad av Tokyo. Bland kvarteren kan man hitta ett skönhets- och modekvarter, Yle Kioski-panelen och ett kvarter endast för vuxna. Yle Kioski kommer att debattera popularitet, nätmobbning och nättroll samt livet och dess utmaningar. I livets gång kommer relationer, självkänsla, självbild och sexuella minoriteter att diskuteras.

Under evenemanget kommer det att ordnas en så kallad akademi, där deltagarna får råd om hur de kan skapa egna kanaler samt vidareutveckla dem. De som handleder deltagarna i akademin är erfarna bloggare, eller erfarna inom videoproduktion.

Enligt Tubecon är evenemangets syfte att skapa gemenskap bland tubers och deras anhängare. Evenemanget vill också göra Tube-kulturen mer synlig.

Enligt Suomi Tube, som listar hur många följare tubers i Finland har, är det Dudesons som har flest följare i Finland, med 3,2 miljoner följare på Youtube.

Tubecon ordnas för första gången i Mässcentret i Böle i Helsingfors. Konceptet har funnits sedan år 2014.

Evenemanget är till för personer i alla åldrar. Det äger rum i Mässcentret i Böle, Helsingfors den 17-18 augusti.

Bland annat följande youtubers kommer att besöka evenemanget:

Kalevauva

Mandimai

Turmiotar

A Kind of Adventours Life

Mille & Abe

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning