På traditionella och nya jojkspår

Bild: Matti Berg

Tapani Rinne och Wimme Saari har blivit oslagbara virtuoser inom minimalistisk musik. Samspelet är i det närmaste symbiotiskt.

Världsmusik

Wimme & Rinne

Human (Rockadillo Records)

Blåsaren Tapani Rinnes och jojkaren Wimme Saaris förra platta Soabbi (2013) innehöll arkaiska tolkningar av psalmer. Över tjugofem år av samarbete har slipat duon till oslagbara virtuoser inom minimalistisk musik och Human är utformad efter tidigare beprövade metoder.

Här har jojken och blåset sina givna platser, men också maskinspecialisterna Dj Slow, Tuomas Norvio och Muffler (Konsta Mikkonen) har tillåtits bidra med fyndiga soundinlägg. I övrigt medverkar i rätt försynta roller Iro Haarla (piano) och amerikanska violinisten Olivia Holladay.

Skivan inleds med spåret Elle som gästas av norska jojkaren Elle Sofe Henriksen. Rinnes susande basklarinett och Henriksens jojkande knyts till en skir och lugn dialog.

Saaris och Rinnes symbiotiska samspel är speciellt njutbart i Vaibmu (hjärta) med Mufflers pulserande "hjärtmaskin" i bakgrunden.

Musiken är späckad av fåtoniga effektiva melodisnuttar, som kännetecknat Tapani Rinnes kompositioner och spel alltsedan tidiga Rinneradio-dagar.

I och för sej är det inget fel på Humans svängigare låtar i stil med titelspåret som duon beskriver som nordlig psykedelia parad med mellaneuropeisk disco, men det är det meditativa flytet som bär längst. Då öppnar sig dekorativa soundlandskap: pulsen är ständigt närvarande, fast den inte nödvändigtvis accentueras.

Avrundningen med Muohttaga Jiennat (ljud av snö) seglar modigt in på gränsen till atonalt och fungerar som ett fritt svävande soundscapespår.

Ole Nerdrum

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning