På tal om aktiveringsmodellen

Vincent Lindon får ett nytt jobb som butiksdetektiv. Bild: MK2 S.A

Franska Marknadens lag skildrar arbetslöshetshelvetet realistiskt och illusionslöst på gränsen till dokumentärt. En oborstad Vincent Lindon får till slut jobb som butiksdetektiv.

Kino: Marknadens lag sänds i Yle Teema 18.5 kl. 21.00.

Vincent Lindon vandrade hem med det stora skådespelarpriset på filmfestivalen i Cannes, detta för sitt rollarbete i Stéphane Brizés Marknadens lag (La loi du marché, Frankrike 2015).

Det är en arbetarklasskildring av i dag, en film som lär göra såväl Ken Loach som landsmannen Robert Guédiguian – bioaktuell med Huset vid havet – stolta. För trots att de samhälleliga klyftorna lever och mår bra tenderar den här typen av film att bli allt mera sällsynt. Vardagen och verkligheten, vårtor och blessyrer, står inte särdeles högt i kurs.

Vincent Lindon alias Thierry Taugourdeau är den uppskattningsvis 55-årige teknikern som blivit av med jobbet. Men där de forna arbetskamraterna går in för att fortsätta brottas med arbetsgivaren föredrar Thierry att blicka framåt.

Det går inget vidare. Efter ännu en vanvettig kursperiod – för blivande lyftkransförare – är Thierry tillbaka i ruta noll. Och utmaningar finns det även på andra håll.

Den handikappade sonen (Matthieu Schaller) är dyr i drift, skolgången kostar, och när Thierry vänder sig till banken är att sälja bostaden det enda råd han får. "I den här åldern hyr man inte lägenhet", kontrar Thierry, och så småningom ser det även ut att lösa sig på jobbfronten.

Bakom knuten väntar ett kneg som butiksdetektiv, precis som om detta skulle vara lösningen på problemen.

Här var det mycket jämmer och elände, men Stéphane Brizé (Mademoiselle Chambon, även den med Lindon) berättar med känsla och integritet, med ett avskalat, realistiskt bildspråk som de facto gränsar till det dokumentära.

Men ifall Brizé har fötterna på jorden gäller detsamma för Vincent Lindon (som vi senast såg i konstnärsskildringen Rodin), en filmstjärna av det slag som gör sig bäst på verkstadsgolvet, med skit under naglarna.

Som skildring av arbetslöshetshelvetet för Marknadens lag inte sällan tankarna till Ken Loachs drama I, Daniel Blake.

Följaktligen vankas det mycket snack (läs: byråkrati och pappersexercis) och lite verkstad. Samt i bästa fall ett kneg som går ut på att klämma åt dem som har det ännu sämre ställt.

I något skede kommer gränsen emot, bara så du vet, Emmanuel Macron.

Krister Uggeldahl

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03