På söndag öppnas trädgårdsportarna – Inger har över 300 olika rosor

Inger Kullberg tillbringar största delen av sommarhalvåret i sin trädgård, där de över 300 rosensorterna kräver en hel del bevattning, rensning och skötsel. Också pelargonen i krukan får en vattenslurk i förbifarten. Bild: Cata Portin

Det torra och varma vädret i maj var inte optimalt för rosor. Inger Kullberg är lite orolig för att inte särskilt många rosor och perenner står i blom på söndag då närmare ett par hundra trädgårdsvänner kommer på besök.

På söndag ordnas det populära trädgårdsevenemanget Öppna trädgårdar igen – en tillställning som ger hobbyodlare en unik chans att träffa varandra och utbyta erfarenheter, köpa nya plantor och få inspiration till den egna trädgården.

Inger Kullberg i Kyrkslätt deltar i Öppna trädgårdar med sin rosenträdgård, som ligger längs Porkalavägen. Några dagar före den stora publikanstormningen är gräsmattorna klippta, ogräset rensat och krukorna vattnade, men Inger går omkring och tittar lite bekymrat på knoppar och redan utblommade buskar.

Rosen Olkkala, som hör till gruppen Rosa gallica, blommar rikligt just nu. Bild: Cata Portin

– Mumierosen slog ut i blom i dag och den är full med knoppar, så den kommer nog att blomma på söndag. Och vår paradisbuske är ovanligt stor, flera meter hög, även om den inte har lika många blommor som i fjol. Också fyndrosen Olkkala står i full blom – och den är rymningsbenägen, snart sprider den sig nog på andra sidan vårt staket.

Fyndrosor är grupper med obekanta sorter som är lättodlade och ofta växer i parker i städer. Katri Vala är exempel på en sådan ros, den härstammar från parken med samma namn i Helsingfors och är åtminstone 50 år gammal. Till Porkalavägen har den kommit som ett rotskott.

Namn och skyltar

Inger Kullberg pratar om sina rosor med namn och oftast kommer hon ihåg precis var hon har köpt rotskottet eller plantan. Men så är hon också en inbiten trädgårdsvän och väldigt aktiv hobbyodlare, hon är medlem i flera olika odlingsföreningar, samlar, byter och säljer frön och när tid finns går hon omkring i trädgården och fotograferar sina ögonstenar.

– Man kan nog säga att trädgårdsskötseln upptar största delen av min tid under sommarhalvåret. Vintertid försöker jag få ordning på mina foton, jag strävar efter att namnge alla blommor jag fotograferar.

Också i trädgården råder god ordning, många av de 300 arter och sorter rosor som växer i paret Kullbergs paradis är försedda med inplastade namnskyltar, där namnet anges på latin, svenska och finska.

Pionen Coral Sunshine blommar intill Kullbergs sommarhem på Porkala udd. Paret har under femtio års tid förvandlat stället till en blomstrande rosenträdgård med många perenner. Bild: Cata Portin

Rosenträdgården i Kyrkslätt har varit med i Öppna trädgårdar redan i många år, men i år kommer Inger själv inte att stå där på trädgårdsgången och ta emot besökarna. Det råkar sig nämligen så tokigt att evenemanget sammanfaller med blomsterkonferensen World Federation of Rose Societies som arrangeras i Köpenhamn och där deltar hon i egenskap av styrelsemedlem i Finska rosensällskapet. Men den egna trädgården är i goda händer, hon har stödtrupper som sköter ruljangsen på trädgårdsdagen – maken Bo-Eric Kullberg står som värd, vännen Brita Svartström kommer att sälja plantor och trädgårdsmästaren Åsa Lindholm finns på plats för att svara på frågor om rosor, pioner och andra perenner samt alla andra växter som får plats hos Kullbergs.

– Mängden besökare här hos oss har ökat för varje år, i fjol hade vi ungefär tvåhundra besökare, jag tappade räkningen mot slutet av dagen. Visst hade vi en gästbok också, men alla besökare vill inte skriva sitt namn i den, säger Inger Kullberg.

Martin Frobisher hör till gruppen Rosa rugosa, en kanadensisk ros som klarar av kalla vintrar och heta somrar. Bild: Cata Portin

Det surrar hemtrevligt och hoppingivande runt många rosenbuskar, bina är i full färd med att suga blomsaft och pollinera.

– Vi har väldigt mycket bin i år! De har varit borta under flera tidigare år, men nu har de kommit tillbaka, säger Bo-Eric Kullberg.

Morötter, vindruvor och rhododendron

Inger och Bo-Eric har format sin trädgård under snart femtio års tid. De köpte stället 1970 som unga och nygifta, efter att de hade hittat huset från 1920-talet med omkringliggande trädgård genom en annons i HBL.

– När rosintresset slog till på allvar i början av 90-talet köpte vi också granntomten för att kunna utvidga trädgården och skaffa flera rosor. Den nya delen finns nere vid bäcken, bakom huset, där vi också har en nyttoträdgård med morötter, potatis, persilja och jordgubbar, berättar Kullbergs anspråkslöst.

I den stora och lummiga trädgården finns många vackra platser där man kan slå sig ner och beundra blomsterprakten, exempelvis i skuggan under bergkörsbärsträdet Prunus sargentii. Bild: Cata Portin

I själva verket växer här det mesta man kan tänka sig i en hemmaträdgård, allt från närmare femtio rhododendronbuskar i tallsluttningen som ligger på Bo-Erics ansvar till de rosa näckrosorna med namnet Attraction, som trivs i den anlagda dammen. Kanadalärken med de små söta kottarna lever farligt där den står lite för nära en av portarna till gården, för Bo-Eric har av misstag backat på den upprepade gånger med traktorn. Nu är den utmärkt med reflexband och skyddande betongklumpar.

Mitt i jordgubbslandet, intill växthusväggen, växer en vinranka som faktisk gav en skaplig skörd på 10 liter vindruvor i fjol, trots att sommaren var sval och regnig.

Men det är rosorna som dominerar. Vi beundrar Helena från Hertonäs, Jepporosen och Tilda från Itis. Årets ros heter Borgbacken och är en vackert vit skönhet som härstammar från sluttningen utanför nöjesparken i Helsingfors. Kullbergs har ett praktfullt exemplar av Borgbacken nere i den nya delen av trädgården. I närheten av den finns också Mayra, en ros som härstammar från ett forskningsprojekt vid Helsingfors universitet. Mayra har fått sitt namn efter Kullbergs svärdotter med samma namn, men dessvärre har rosen redan blommat ut för i år. Barnbarnet Kara har givit sitt namn åt en annan roskorsning från samma projekt.

Högt stängsel behövs

Här och var sticker gula smörblommor upp bland de planterade blommorna och Inger kan inte motstå frestelsen att riva upp dem med rötter.

– Jag skulle helst inte vilja ha en enda gul blomma här på söndag, suckar hon.

Runt hela den stora trädgården halvvägs ut mot Porkala udd löper ett två meter högt stängsel av metallgaller. Det är en nödvändighet i dessa trakter, om man vill ha sina odlingar i fred för hjortar.

– Hjortarna älskar rosenknoppar, men de äter nästan vilka växter som helst. Med hjälp av ett så här högt staket lyckas vi hålla dem på utsidan. Men under förra älgjakten rusade en vettskrämd älg in här, den kom genom staketet och vi hade stora bekymmer med att styra ut den genom en av portarna, minns Bo-Eric.

Den brandgula liljan, Lilium bulbiferum, skiljer sig färgmässigt från rosorna och pionerna hos Kullbergs. Bild: Cata Portin

En förutsättning för att Kullbergs alls kunde anlägga en så här mäktig trädgård ligger strax intill tomtgränsen, nämligen bäcken som rinner ut i Järsö sund. Därifrån pumpar paret vatten till alla sina växter.

– Vi har inte kommunalt vatten, utan dricksvattnet kommer från egen brunn, men det är iskallt, alldeles för kallt för rosor. Dessutom skulle brunnen sina under torra somrar om vi använde det vattnet till att bevattna trädgården, säger Inger Kullberg, som också tar tillvara regnvattnet i stora såar vid husknutarna.

Fakta

Besök privata trädgårdar på söndag

Söndagen den 1 juli har allmänheten möjlighet att kika in i en mängd privata trädgårdar under Öppna trädgårdar. Också många offentliga trädgårdar och parker deltar i evenemanget, som pågår klockan 12–17.

På www.oppnatradgardar.fi kan man söka efter trädgårdar i sin egen trakt, bekanta sig med gårdarnas profil och planera besöksmål i förväg. I Nyland deltar 81 trädgårdar, i hela landet närmare 350.

Många trädgårdar erbjuder också annat program: guidade rundturer, kaffe med dopp, plantförsäljning, loppis, konstutställningar och musik.

Kullbergs rosenträdgård är ett av utflyktsmålen, den finns på Porkalavägen 1063 och består förutom de omkring 300 rosensorterna också av perenner, många slags träd och ett 50-tal rhododendron. På programmet finns plantförsäljning och gårdsloppis, där lösöret efter Bo-Erics pappa säljs. Besökarna kan parkera bilen vid föreningshuset Bergåsa, som ligger på andra sidan Porkalavägen.

Öppna trädgårdar arrangeras av Puutarhaliitto – Trädgårdsförbundet i samarbete med Kotipuutarha-lehti och Svenska Trädgårdsförbundet.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning