På sommaren får hundratals barn delta i 4H:s matskolor med potatistema

Det är potatistema på sommarens matskolor som arrangerat runtom i Finland. Bild: Pixabay/SPT

Barnen ska få lära sig bland annat att potatis är både nyttigt och miljövänligt.

I sommar ordnar svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar matskolor för kring 800 barn runtom i Finland, skriver Finlands svenska 4H i ett pressmeddelande. På matskolorna får barnen lära sig om hälsosam matlagning, varvat med nya upplevelser och motionsstunder. Matskolan pågår i fyra dagar.

Temat för sommaren är potatis och målet är att främja kunskapen om lokal mat.

– Det är viktigt att barn och ungdomar får kunskap om hur potatisen produceras och hur man kan använda potatisen på ett mångsidigt sätt. Potatisen är näringsrik och hälsosam. Potatisproduktionen har lågt koldioxid- och vattenavtryck, potatisen är ett bra val för både miljön och människan, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscentret, i pressmeddelandet.

Svenskspråkiga matskolor arrangeras på följande orter: Borgå, Helsingfors, Ingå, Kimito, Korsholm, Korsnäs, Kristinestad, Kronoby, Malax, Nykarleby, Närpes, Larsmo, Lovisa, Pargas, Raseborg, Sibbo, Terjärv och Vörå.

4H-verksamheten har sina rötter i USA och har som mål att skapa intresse och engagemang för landsbygden och lokalsamhället bland unga.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning