Ovanlig månförmörkelse i Finland – se bilderna här

Bild: Gaston de Cardenas

Ute i världen har måndag morgons månförmörkelse döpts till ”superblodvargmånen”. Trots ordmonstret är det ändå fråga om en helt vanlig månförmörkelse.

På måndag morgon mellan klockan 6.41 och 7.43 lönade det sig att rikta blicken mot skyarna om man ville ta del av ett förhållandevis sällsynt kosmiskt skådespel. Det var då månförmörkelsen var fullständig, meddelar Astronomiska föreningen Ursa.

En månförmörkelse är en långsammare händelse än en solförmörkelse, som ofta varar bara några minuter. Den partiella månförmörkelsen började redan klockan 4.36 och slutar 9.48. Som djupast var förmörkelsen klockan 7.12.

I södra Finland hann månen sjunka bakom horisonten en halv timme innan förmörkelsen är över, men norr om axeln Kristinestad-Kajana kunde man njuta av hela spektaklet.

Ute i stora världen har måndagens månförmörkelse redan döpts till "superblodvargmånen". Det krångliga namnet härrör till att den första fullmånen i januari i USA kallas "vargmånen".

"Super" syftar på "supermånen", det vill säga att månen befinner sig lite närmare jorden än normalt – vilket gör att den ser större ut. "Blod" kommer av att månen under förmörkelsen ser röd ut.

Månförmörkelser äger alltid rum under fullmånen, då månen passerar jordens skugga. På grund av att månen rör sig i en något vinklad bana i förhållande till jorden passerar den vanligtvis över eller under skuggan.

Nästa fullständiga månförmörkelse som är synlig i Finland kommer år 2025. Den senaste ägde rum i augusti 2018.

Enligt statistiken är januari en mulen månad i Finland, vilket inverkar på hur bra månförmörkelsen syns. Sannolikheten att månförmörkelsen syns mellan molnen är 40 procent och på klar himmel 20 procent.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning