På lördag kväll gäller det för Barbi de Voro – Strandberg anses redan ha slagit igenom

Christoffer Strandbergs sketchfigur Barbi de Voro i MTV3:s tv-program Putous. Bild: Putous/Numi Nummelin

På lördag är det final i Putous, ett av de största underhållningsprogrammen i finsk teve. Finlandssvenska Christoffer Strandberg är en av finalisterna.

På lördag är det sannolikt att närmare en miljon finländare bänkar sig framför skärmen och tittar på årets sista avsnitt i sketchtävlingen Putous. En av de tre finalisterna Taika-Pasi, Make-Vauva och Barbi de Voro koras till vinnare.

Christoffer Strandberg som gör Barbi de Voro är redan välkänd på finlandssvenskt håll. De senaste åren har han jobbat på Yle Extrem som programledare och gjort innehåll för sociala medier. Hans Yleproduktion rullas fortfarande ut: fram till jul öppnas en ny lucka i Sauli Niinstös julkalender där Strandberg är presidenten som varje dag klickar på en gammalmodig dator.

Men på finskt håll var Strandberg inte ett känt namn före Putous, säger MTV:s ansvariga producent Hanna Kortti. Hon refererar till den breda massan och att bli igenkänd på gatan.

– Putous och Tanssii tähtien kanssa (Dansar med stjärnor) är de största underhållningsprogrammen i Finland nu, säger Kortti.

Språngbräda

MTV vet inte vem som röstar på de olika sketchfigurerna, och kan inte säga om Strandberg har mobiliserat svenskspråkiga tittare. Programmets tittarprofil är däremot ingen hemlighet. Ifall man lockar en miljonpublik finns det alla möjliga tittare, men Putous går speciellt bra hem hos barnfamiljer.

För Christoffer Strandberg betyder det kändisskap i en ny generation som ska konsumera program och filmer.

– Putous har varit en språngbräda för många skådespelare. Det är en möjlighet för okända förmågor att nå en stor publik. I år var det bland annat Christoffers tur, säger Kortti.

Hon väger sina ord på guldvåg eftersom finalen inte är avgjord.

– Christoffer har verkligen klivit fram och löst in sin plats hos publiken under denna säsong. Han har gjort mycket väl ifrån sig. Jag tror att vi kommer att få se honom i många roller i finsk teve, på teater och i filmer, säger Kortti.

Vem som vinner tävlingen om den bästa sketchfiguren spelar egentligen mest roll för alla barn som tittar. Trots att deras figurer röstas ut fortsätter skådespelarna i programmet, som i övrigt består av olika sketcher. Men även för skådespelarna är det en fjäder i hatten att vinna.

– Naturligtvis vill skådespelarna att deras karaktärer går så långt som möjligt i tävlingen. Tävlingen är en viktig del av Putous koncept, säger Lotta Westerberg som är producent på Putous produktionsbolag Yellow Films.

Herregud!

Många sketchfigurer har levt vidare efter avslutad säsong. Bland tidigare års vinnare finns bland annat Riku Nieminens Munamies. Nieminen gav sedan ut flera album som ett hoppande ägg. Enligt Lotta Westerberg är Putousfigurerna populära på företags julfester och på evenemang och mässor.

När MTV.fi frågade sina läsare vilken som är den bästa figuren genom tiderna vann Pilvi Hämäläinens missnöjda pensionär Aina Inkeri Ankeinen. Hon kan hyras till diverse evenemang och kampanjer, något även myndigheter har gjort. I Skatteförvaltningens årsberättelse för 2017 står det att marknadsföringskampanjen med Aina Inkeri Ankeinen ökade antalet kunder som deklarerade via webben med över 10 procent.

Sketchfigurernas uttryck och klyschor kan också leva kvar efter att säsongen är slut. Strandberg sade i en tidigare SPT-intervju att lärare har berättat för honom att finskspråkiga barn nu springer runt och leker Barbi och ropar herregud.

MTV har inte fått någon kritisk respons på att det pratas svenska i den finska sändningen. Med tanke på den breda publiken kunde herregud också tolkas av vissa tittare som ett brott mot det andra budordet , du ska inte missbruka Herrens, din Guds, namn. Men den typen av kritik har Hanna Kortti inte heller hört om.

– Jag brukar inte säga herregud själv. Men kanske jag börjar göra det hädanefter, säger hon.

Den tionde säsongen av tv–programmet Putous började den 20 oktober. Finalen lördagen 8 december kan ses på MTV3 klockan 19.30–21.

I år deltar skådespelarna Terhi Suorlahti, Helmi–Leena Nummela, Lauren Lehtinen, Ernest Lawson, Pilvi Hämäläinen, Timo Lavikainen, Mikko Penttilä och Christoffer Strandberg.

Christoffer Strandberg, 29, är född och bor i Sjundeå. Han har studerat vid Teaterhögskolan i Helsingfors och är känd bland annat för sina imitationer av Tarja Halonen, Elisabeth Rehn, Drottning Silvia, Arja Saijonmaa, Alexander Stubb och Jörn Donner.

Han har satt upp flera föreställningar för teater Viirus i Helsingfors. 2012 och 2013 uppträdde han med enmansshowerna Skamlöst och Stjärnfall runtom i Svenskfinland. 2017 spelade han i Lilla Teaterns revy Det ordnar sig, Sapiens.

Hanna Kortti, MTV.

I programmet har alla en skådespelare en komisk figur de spelar. Strandbergs Barbi de Voro är en kriminell mormor som är efterlyst av de flesta myndigheter i Finland.

Hon har två barnbarn och hon försöker tala sig ur svåra situationer med hjälp av sin charm. Hon utropar till exempel "Herregud" och "Elämä on naisen parasta aikaa" (Livet är kvinnans bästa tid) stup i kvarten.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning