På liv och död när fem kattungar kom till världen

Det var ingen vanlig dag hos familjen Fagerlund i Finström på Åland i söndags. Katten Neitsi som skulle föda fick föras akut till veterinär då allt inte gick som planerat.

Miina Fagerlunds katt Neisti hade redan gått över tiden i sin dräktighet då katten väckte Miina på söndagsmorgonen vid klockan åtta. Fem timmar senare bestämde Miina att det var dags att ringa till veterinären.

– Vi fick rådet att komma in direkt. Jag är tacksam över att vi på Åland har en jourhavande veterinär och att färdsträckorna är korta. Annars skulle knappast alla kattungar ha överlevt. Det var fråga om minuter för de två minsta. Bilfärden kändes trots allt väldigt lång, jag kontrollerade hela tiden att katten andades, säger Miina.

På plats hos veterinären blev det kejsarsnitt. Den ensamma veterinären skötte operationen medan Miina, hennes man Niclas Fagerlund och yngsta dotter Moa-Li fick agera barnmorskor.

– Det var mun-mot-mun-metoden som gällde.

Genom att blåsa på och gnugga de små kattungarna överlevde alla fem.

– Vi trodde att Neitsi skulle få två, max tre kattungar. De två sista kattungarna, de vita, trodde jag inte skulle klara sig.

Ett annat orosmoment var hur det skulle gå med diandet, vilket kan vara problematiskt då kattungarna föddes med kejsarsnitt. Genom att lägga spenarna i kattungarnas små munnar och försiktigt klämma på dem så att det kom mjölk verkar allt ha börjat fungera som det ska.

– Eftersom de föddes genom kejsarsnitt är de speciellt infektionskänsliga. Därför är råmjölken väldigt viktig för dem. Den lilla grå hade speciellt svårt i början att förstå hur han skulle göra. Han sög på mammans trampdynor och syskonens öron.

Som en vanlig förlossning

Miina har ingen aning om hur länge det dröjde att blåsa liv i de små ungarna eller hur lång tid själva förlossningen varade.

– Man levde sig in i situationen, då det var fråga om liv och död. Eftersom jag sitter i rullstol har jag svårt att stå långa stunder. Min dotter fick säga åt mig att sitta ner medan vi höll på att blåsa liv i kattungarna. Vi var i vår egen bubbla, precis som vid en vanlig förlossning.

Tre av de fem små kattungarna har redan hem som väntar då de blir tillräckligt gamla. Det viktiga för Miina är att alla får bra, trygga hem.

Trots den svåra förlossningen och smärtan som den bar med sig säger Miina att Neitsi redan nu är en duktig mamma.

– Neitsi betyder gnista på isländska. Det har hon verkligen visat att hon har.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03