På landslagsnivå borde det vara självklart att spelare och klubbar får samma ersättning oavsett kön

VM blev en folkfest trots att värdnationen Frankrike försvann i kvartsfinalskedet. Bild: Franck Fife/Lehtikuva

En suverän VM-månad som verkligen tog fart i och med slutspelsskedet är till ända. Årets VM var ännu ett bevis på att evolutionen snurrar på i allt snabbare takt.

Långt över en miljon åskådare såg VM på ort och ställe. Arenorna var för det mesta mer eller mindre fullsatta och de franska VM-arrangörernas beslut att i viss mån välja lite mindre stadion och matchorter visade sig vara ett utmärkt val. Inramningen är som bekant inte alldeles oviktig. Välfyllda läktare både känns och ser bra ut.

Spelmässigt går fotbollen hela tiden i en mer tempostark riktning. Farten med boll är hisnande, passningstempot upptrissat och tiden för att göra något vettigt med lädret blir knappare för varje år som går.

Finlands U17-flickor spelade VM förra hösten och är ett bevis för att en del saker gjorts rätt på förbunds- och framför allt gräsrotsnivå. Resultaten uteblev visserligen i Uruguay men bara att ta sig dit var en bedrift. I VM fick tjejerna sig, i bästa fall, en nyttig påminnelse om att man trots allt ligger en bra bit ifrån den absoluta världstoppen.

Enda sätter att matcha de bästa är att se till att träningarna varje dag ligger på en så hög nivå att alla måste anstränga sig till det yttersta. Detta gäller i synnerhet spelet med boll. Och så måste ett visst fokus läggas på snabbhetsegenskaperna.

De finska damerna har successivt tappar mark de senaste tio åren. I en allt tuffare konkurrens har det blivit svårare att hävda sig. Samtidigt känns det som att nuvarande landslagsledning inte riktigt får ut maximal effekt ur materialet. Anna Signeuls taktiska upplägg har inte fungerat och inför ett stundande EM-kval är förväntningarna inte särskilt stora.

Signeul efterträdde Andreé Jeglertz som landslagstränare. Kanske det vore dags för ett inhemskt alternativ snart? Någon som verkligen brinner och behärskar finsk fotboll. Namnet Marianne Miettinen känns hyperintressant.

VAR blev inte helt oväntat en het snackis under VM. Den överväldigande majoriteten av domsluten gick rätt, gränsfall fanns och i vissa fall blev det väl fel. VAR har kommit för att stanna men rutinerna och praxisen måste ses över. Allt ska inte kunna kontrolleras via video. Någonstans måste gränsen dras.

Domarna gjorde överlag ett utmärkt jobb. VAR blev ett hett samtalsämne. Bild: Franck Fife/Lehtikuva

Före och under VM gick jämställdhetsdebatten het. På landslagsnivå borde det självklart vara så att spelare och klubbar får samma ersättning oavsett kön. Att försvara ojämlikheter med argumentet att det är herrarna som drar in lejondelen av kosingen håller inte. Herrarnas förutsättningar har historiskt sett varit på en helt annan nivå och mot den bakgrunden är det orimligt med könsmärkta pengar.

Fifa, Uefa och de nationella förbunden borde gå i bräschen för en sund utveckling. Vissa förbund gör det men då Fifa ännu för något år sedan öronmärkte 4,5 miljoner dollar för en herrgala och samma år satte 5,1 miljoner dollar på utvecklingen av damfotbollen på ett globalt plan förstår man att vi inte riktigt är där än.

Megan Rapinoe var en av VM:s mest lyskraftiga stjärnor och amerikanskan lyckades under VM också reta gallfeber på president Trump. Bild: Franck Fife/Lehikuvat

På klubblagsnivå är löneskillnaderna astronomiska mellan damer och herrar. Här gäller för det mesta rent marknadsekonomiska principer damernas största chans att åtminstone delvis komma ur den ravindjupa inkomstgropen är att locka mera åskådare till matcherna. VM var en publiksuccé men nu skulle det gälla att svallvågorna når de inhemska ligorna i större utsträckning än tidigare. Mera folk på läktarna innebär ett större samhälleligt och massmedialt intresse. Via det ökar intäkterna.

Signalerna är lovande i vissa länder i Europa och att så gott som alla storklubbar numera också satsar på en proffsig damlagsverksamhet är ytterligt goda nyheter. Numera kan ett hundratal damspelare livnära sig på att spela fotboll. Så var det inte för 15-20 år sedan. Utvecklingen går långsamt men åt rätt håll.

Undertecknad hör till dem som ser mardrömmar med Neymars filmningar och svanhopp som värsta behållning. Tvivlar på att brassestjärnan följde med VM men om han gjorde det kanske han fick en insikt om att man inte måste ligga och vrida sig i minuter i gräset efter att ha fått en tumme i korsryggen. Visst fanns spelförstörande och tidsödslande element också i VM men i en oerhört mycket mindre utsträckning än för ett år sedan.

Till sist en eloge till Yle som tog årets VM på lika stort allvar som VM förra sommaren. Samma seriösa stuk, bra studiodelar och sakkunniga referat. Public service som bäst. Och en oerhört viktig signal. Inte minst med tanke på jämställdhetsfrågan.

Jonas von Wendt Reporter

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning